Пензионер плете капи од кучешки влакна

Славица и Самојед Дон се неразделни пријатели повеќе од една деценија. Пред три години кога нивното соседство беше погодено од разорен земјотрес, нивното пријателство доби нова цел.

Наместо да ја фрли косата при четкање, Славица почнала да ја користи раскошната коса на Дон како моден материјал.

„Ова е нашиот втор Самојед, првиот имаше 12 и пол години кога требаше да го заспиеме, но во тоа време работев како приватен и немаше како да правам ништо друго. Ги гледав Англичаните направете се и сешто од се, сакав и јас да се вртам, но не знаев, па почнав да чувствувам. Жал ми е што ја фрлам таа коса, бидејќи е убава“, изјави Славица Мајиќ од Хрватска, пензионерка со необично хоби.

Дон бескрајно ужива кога се чешла, а потоа гордо гледа во својот сопственик кој ја претвора косата во шалови, капи, чинии, дури и топки за елката. Многу труд, учење и креативност резултираа со колоритна колекција.

Имаме марами од кучешки влакна, капи, разни контејнери за вазна со цвеќиња, паричник за ситни пари…“, набројува Славица.

Освен совети од Интернет, Славица најмногу учи со обиди и грешки.

„Мислам дека потрошив еден и пол килограм волна за учење, среќата беше домашна, па не беше скапо“, додава таа.

Иако сите ја фалат нејзината креативност, има и такви на кои сето тоа им е малку чудно.

„Нашите луѓе се многу чудни инаку и нашите луѓе се згрозени од се. Тие прашуваат: „Што е со кучешки влакна? Зошто кучешка коса?“ Па, јас не му направив ништо, тој е жив, среќен, а наместо тоа ако го фрлам, го користам“, објаснува.

Таа го користи и слободното време што го доби од пензија, а изработката на модни парчиња од кучешки влакна и волна е само еден од проектите на кои работи. Освен ова, одам и на курсот за златен вез и ми е супер“, истакнува Славица и додава дека е најгорда што на внукот му се допаѓа тоа што го работи.