Пешачеше до работа 27 милји на ден, а потоа некој застана до него

Вредниот работник секој ден пешачел 27 километри до работа додека еден човек не застанал и не му понудил превоз. Многу луѓе патуваат до три часа на работа. Но, Донте Френклин го направи тоа бидејќи немаше избор – и немаше превозно средство, само свои нозе. И пешачеше до работа додека не го пречека Мајкл Лин. Добрите вработени доаѓаат на време на нивната смена и никогаш не ја пропуштаат. Но, што е со вработените кои го прават сето ова на редовна основа и мора да пешачат 27 милји до работа?

Ова е приказна за еден таков човек – Донте Френклин. 20-годишниот Донте е готвач во Бафало Вајлд Вингс. Тој работи за да го издржува своето семејство. Но, без велосипед и јавен превоз, тешко му е да оди на работа, особено кога времето е многу лошо. Но, тој сè уште не пропуштил ниту една смена и секој ден вредно оди до работа. Донте вели дека овие вредности ги научил од својата мајка и дека е толку решен за неа.

„Не ми е гајле дали е тешко. Морам да продолжам понатаму“, рече тој. Сакам моето семејство да се гордее со мене“. На Донте му е тешко откако ја загуби мајка си. „Таа почина кога имав 16 години. Таа имаше хепатитис Ц. Откако почина, ми беше многу тешко“, рече тој.

Еден ден Донте беше на пат на работа во жештината кога Мајкл Лин му понуди да се прошета.

Додека возеле, Донте му ја објаснил својата ситуација. Мајкл беше толку трогнат што ја објави приказната на Донте на Фејсбук. Луѓето ја виделе и решиле да донираат пари за Донте. За само неколку дена беа донирани над 26.000 долари за возачката дозвола и автомобилот на Донте. И за да му помогне додека не помине, локалниот мото клуб му подари нов велосипед!

Не го очекував тоа, но беше вистински благослов што ме поврза“, изјави благодарно Донте. Сега веќе не мора долго да пешачи, а со оглед на неговиот став и посветеност сигурно му претстои добра иднина. Донте се чувствува благословен поради Мајкл, кој се чини дека го мисли истото за Донте.

„Мислам дека треба да си помагаме еден на друг. Го сакам како да е мој“, изјави Мајкл.