Писмото на еден „папучар“ го воодушеви интернетот

Писмото на еден „папучар“ ги воодушеви сите жени и мажи кои го прочитаа. Овој сопруг искрено вели дека и е партнер на сопругата, а не само гостин кој јаде, спие, се капе… Мажите кои ги сакаат и почитуваат своите сопруги, обично другите мажи ги карактеризираат како папучари.
Многумина се срамат од тие „титули“, но не треба! Еден човек даде своја исповед за која треба да му се честита.

Еден мој пријател дојде кај мене на кафе, седевме и разговаравме, разговаравме за животот… „Заминувам за секунда да ги мијам чиниите што останаа во мијалникот“, му реков. Ме погледна како да сум му кажал дека отидов да конструирам вселенски брод. Ми рече, восхитувајќи ми се, но малку збунет:

„Добро за тебе што и помагаш на жена ти, кога јас ако го правам тоа, мојата сопруга нема да го цени тоа. Еден ден сакав да го избришам подот, не благодарам ми рече. ” Се вратив да седнам со него и му објаснив дека не и помагам на жена ми.

„На мојата сопруга не и треба помош, и треба партнер. Јас сум партнер во куќата и поради тоа партнерство се поделени задачите, но секако не се работи за помагање во куќата. Не и помагам на жена ми да ја исчисти куќата, живеам таму, па морам и јас да ја чистам. Не и помагам на жена ми да готви; бидејќи и јас сакам да јадам и морам да готвам.

Не и помагам на жена ми да ги мие садовите после јадење, туку затоа што сам ги користев тие садови. Не и помагам на жена ми со децата; бидејќи тоа се и мои деца, мојата улога е да бидам татко и родител. Не и помагам на жена ми да го постави подот и да ги испегла алиштата; Го правам тоа затоа што тоа е и перална за моите деца.

Јас не сум помошник во куќата, јас сум дел од куќата. Дали ви се чини апсурдно? Дали ви изгледа чудно? А кога еднаш во 100 години го чистеше подот, очекуваше минимална награда за извонредност, со многу слава. Зошто? Дали некогаш сте размислувале за тоа, пријателе? Можеби затоа што според тебе сето тоа е нејзина обврска? Можеби затоа што сте навикнати да го правите сето тоа без да морате да кренете прст?

Затоа, ценете како што би сакале да ве ценат, на ист начин и со ист интензитет. Подигнете ја раката, постапувајте како вистински партнер, а не како гостин кој дошол само да јаде, да спие, да се измие…

ЧУВСТВУВАЈТЕ СЕ КАКО ДОМА ВО ВАШИОТ ДОМ.