ПИСМО ДО ПОРАНЕШНИОТ СОПРУГ: ТИ БЛАГОДАРАМ ШТО МЕ ОСТАВИ, МИ ПОКАЖА ДЕКА ЗАСЛУЖУВАМ ПОДОБАР ЖИВОТ

Често, кога луѓето се разведуваат, со огорченост се сеќаваат на својот сопружник, но една жена, која поминала низ многу тешки моменти за време на нејзиниот развод, успеала да најде исклучително важна поука од се. На крајот сфатила дека разводот само и го подобрил животот. Таа му изразила благодарност на сопругот преку писмо што му го испратила.

„Драг мој, бивши. Денеска се навршија петнаесет години откако се разведовме. Не ти пишувам затоа што мислам на тебе или затоа што ми недостигаш, туку затоа што сакам да ти се заблагодарам што ми го направи животот подобар денот кога си замина.

Сакам да ти се заблагодарам за следните ставки: – Ти благодарам што ме научи дека сум доволно силна да се соочам со сите неволји – САМА! – Ти благодарам што ме научи дека сè можам сама да поправам и дека за тоа не ми треба маж или некој друг. – Ти благодарам што ме научи да одговорам брзо на секој што се однесува со мене грубо и авторитативно. – Ти благодарам што ме поттикна да се грижам повеќе за моето тело или изглед.

Бев запоставена со тебе затоа што ми беше поважно да те хранам тебе и децата отколку да се грижам за себе. Сега се ставам себеси на прво место. – Ти благодарам што ми помогна да сфатам дека имам храброст повторно да возам автомобил. Досега се потпирав на тебе да ме возиш и се сомневав во моите возачки способности. Сега сум 100% сигурен дека возам совршено и тоа го правам секој ден.

Ти благодарам што ме научи дека треба да имам свои пари. Беше одлично да седите дома и да не правите ништо, потпирајќи се на вас. Но, уште подобро е кога ги заработувам парите и ги користам како што сакам. 7. И за крај, нешто за што сум најмногу благодарен – Ти благодарам што ме остави!

Ви благодариме што најдовте ново девојче двојно помладо од вас! Да не го направеше тоа, јас сепак ќе бев запоставена, очајна жена, која нема свој динар, која се грижи за сите други, но не за себе, која не знае да направи ништо сама и зависи од другите. Ти благодарам што ми помогна да станам совршена жена! Не би бил таков ако останам со тебе!