ПИСМО ДО СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РОДИТЕЛИ: КОГА ЌЕ ГИ ИЗГУБИТЕ РОДИТЕЛИТЕ СО НИВ ГУБИТЕ И ДЕЛ ОД СЕБЕСИ

Сите се плашиме од денот кога ќе ги изгубиме родителите. Колку и да се трудиме да не размислуваме за тоа, тоа е неизбежно и тој ден ќе дојде еден ден. Без разлика дали сте ги изгубиле родителите пред многу години или неодамна, нашите животи се јасно поделени на два дела, пред и потоа. Во нашето срце има празнина од која не можеме да избегаме и која ништо друго не може да ја пополни. Со текот на времето, болката почнува да се намалува, но никогаш не исчезнува целосно.

Научи да живееш со таа болка, таков е животот. Уживате во животот и се смеете со својата празнина во срцето. Токму тоа најмногу би го сакале нашите родители. Да продолжиме да живееме и да уживаме во животот дури и кога веќе ги нема. Губењето родител е едно од најтешките искуства во нашите животи. Дури и ако не бевме во добри односи со нив, не значи дека не нè сакаа.

Болката е иста како кај оние кои биле многу блиски со своите родители. Кога ги губиме родителите, ги губиме и оние кои се со нас од нашите први денови од животот, оние во чие тело растевме и се развивавме. Родителите се првите луѓе што ги гледате на овој свет. Не научија да одиме, да зборуваме, да читаме и да пишуваме. Токму тие нè обликуваа во личноста што сме денес. Тие се обидоа да ни го направат пријатен престојот на овој свет, да не научат како да преживееме во него, да се бориме и да станеме добри луѓе.

Можеби не секогаш се однесуваа правилно со нас, но едно е сигурно: тие беа подготвени да ги дадат своите животи за нас без двоумење. Можеби е најтешкото време за празниците кога ќе сфатите дека немате кај кого да одите. Кога ќе пропуштите семејни собири кои ви биле толку здодевни и тешки. Вашите родители не би сакале да тагувате и да леете солзи за нив од ден на ден. Тие би сакале да продолжите да живеете и да уживате во животот.

Целта на нивниот живот беше да ве направат среќни, затоа не ги изневерувајте и бидете среќни. Уживајте во секој момент од вашиот живот и запомнете дека иако ги нема покрај вас, вечно ќе живеат во вашето срце. Тие секогаш ќе бидат тука за вас. Со зачувување на спомените и сеќавањата за нив ги правиме да живеат вечно или барем колку што би живееле ние.

Не дозволувајте тагата да ве повлече надолу. Избришете ги солзите и продолжете да живеете. Вашите родители никогаш не би сакале да плачете и да се удавите во тага. Тие се изворот на вашиот живот. Те донесоа на овој свет за да го подобриш. Радувај се, смеј се и уживај во животот затоа што твоите родители го чувствуваат каде и да се.