Писмо од мажoт кој ја загубил сопругата по 32 години брак: Можеби моите зборови можат да ве разбудат

Ова писмо го пишувам по 32 години искуство во брак со убава жена. Таа беше логична, грижлива и ме научи многу. Ми се допадна колку беше посветена на мене и на нашиот брак. На почетокот на нашиот брак, благо кажано бев тврдоглав. Не знаев како да се однесувам со жена и поминав многу години земајќи ја здраво за готово. Не сфатив колку напорно работеше во воспитувањето на нашите деца и во организирањето на нашиот дом. Не разбрав колкав подарок ми беше многу години.

За среќа, Бог ми ги отвори очите и успеав да го променам начинот на кој се однесував со неа. Ме понижи кога погледнав назад и видов како се однесувам, но имав време да се сменам. И се сменив. Почнав да гледам во други мажи и да се прашувам што прават. Тие не разбраа. Претпоставувам дека тоа беше машка работа. Но, првото нешто што треба да направите е да ја извадите главата од песокот и да ја видите вашата жена каква што е со се што прави за вас – додека сеуште имате време.

За жал, моето време брзо истекуваше. Конечно сфатив како да ја ценам мојата сопруга Џенис, кога ја изгубив од рак. Чекај, ќе го сменам тоа. Не ја изгубив, таа си отиде дома. Но, пред да замине, ми покажа како изгледа љубовта.

Еве ги најголемите лекции што ги научив:
Жалењето е страшна работа. Не сакате да гледате наназад и да посакувате некои работи да сте ги направиле поинаку. Почнав да сфаќам колку напорно работеше мојата сопруга. Прво, нејзината работа никогаш не била завршена. Додека јас работев во смени, таа постојано беше на работа. 24 часа на ден. Сигурен сум дека и твоите сопруги го прават истото. Цела ноќ се будни поради децата, работат, готват, даваат и даваат. Тие не се обврзани да ви дадат таков посебен третман . Ценете ја за она што го прави за вас. Не сакате да погледнете наназад и да ја удирате главата во ѕид затоа што си го потрошил времето. И времето лета. Погледнете ја вашата сопруга и запрашајте се дали се однесувате со неа правилно за да не се каете и страдате подоцна. Ќе ви биде мило што се променивте бидејќи малку работи се толку добри како блискиот брак. Кога сè е кажано и направено, ќе сакате да кажете: „Те сакав и не те земав здраво за готово“.

Не е потребно многу за да се направи една жена среќна. Се работи за ситници.
Сфатив дека ако и дадам метар, таа ќе ми возврати со километар. Гордоста е она што го спречува мажот да и се предаде на сопругата. Кога одбивате да дадете тогаш и двајцата сте повредени. Најважни се малите работи. Тоа е толку лесно! Без размислување. Сакам да им викам на некои мажи и да им кажам: „Разбуди се! Имајте почит кон вашата сопруга. „Доколку го сторија тоа, тие ќе беа изненадени како ќе реагираат нивните сопруги.

Но, видов дека во најголем дел тоа не е важно. Мажите не слушаат затоа што се премногу егоцентрични. Мислат дека се совршени и мислат дека ги имаат сите одговори. Тие се идиоти. Како што бев. Ги гледам различните бракови околу мене и се прашувам зошто им е дозволено да траат, дури и кога се однесуваат лошо еден со друг, а јас морав да го изгубам својот. Мојата сопруга ја нема. Но, таа сè уште е во моето срце. И барем знам дека научив да ја почитувам пред да биде предоцна.

Научив дека малите знаци на љубов ја прават среќна. Кога бев внимателен со изборот на нејзините омилени растенија за градината, и помогнав во домашните работи и и донесов кафе во нејзината омилена шолја. И кажав дека ми значи се на светот. И го сфатив тоа пред да биде предоцна.

Не сте ја испиле сета мудрост на светот, мажи.
Размислете за тоа. Дали сте тврдоглави и мислите дека знаете сè? Дали ја слушаш? Не сте совршени и ги немате сите одговори. Не е дека таа бара премногу, туку ве сака вас, а вие сте во вашиот свет. Земете го ова од мене, од човек кој ги правеше работите на погрешен начин и кој конечно сфати колкав подарок беше мојата сопруга. Сфатив како да се однесувам со неа, но сега ја немам таа привилегија да ја имам со мене. Можеби моите зборови можат да те разбудат. Не го земајте она што го земате здраво за готово.
Со почит,
Мик Кинг, благодарен човек.