Писмо од мајка што ќе ве воодушеви: „Ќерко, никогаш не трпи непочитување!“

„Да душо, знам дека мислиш дека сум стара. И јас правев грешки низ годините. Дали некогаш си ми ја простила таа ужасна роденденска торта што се обидов да ја направам за твојот осми роденден? Или дека ти дадов маче без да знам дека си алергичен на мачкини влакна? Навистина ми е жал поради тоа, но по пат успеав да соберам некои информации кои мислам дека можат да ти бидат корисни. Секако посакувам некој да го направи тоа за мене.

Се надевам дека после ова повеќе нема да ме гледаш како седокоса жена во своите шеесетти, туку како она што навистина сум: мајка која сака нејзината ќерка да не мора да минува низ одредени тешки времиња (во кои морав да поминам). Еве кои работи би сакал да ги знаев на твоја возраст.

Вие сте најважната личност во вашиот живот
Да, реков и навистина го мислам тоа. Добриот вид на самољубие ве прави подобра личност, ве прави посреќни и ви помага да ги следите вашите соништа, а истовремено ви дава сила да ги опсипете со љубов оние околу вас. Во лошиот вид на самољубие, што е нарцизам, луѓето немаат намера да им даваат љубов на другите.

Долго време верував дека моето „помагање“ на другите е всушност мојот билет за рајот. Се обидов да бидам најдобар можен пријател. Се погрижив да не заборавам ничиј роденден. Бев рамо за плачење. Верував дека ако го направам тоа, луѓето ќе бидат тука за мене кога навистина ми треба и дека тоа ќе биде моја награда што сум толку „добра“ личност.

Не бев во право. Ова не значи дека не треба да им помагате на другите или дека другите луѓе нема да бидат тука за вас кога ви е најпотребно, туку дека треба да се фокусирате на она што навистина го сакате. Не можете вистински да ги сакате другите ако прво не се сакате себеси. Толку време ми требаше да го сфатам тоа и не сакам да ти се случи и тебе.

Никогаш не прифаќајте непочитување
Без разлика дали се работи за маж, пријател или некој друг – никогаш не дозволувајте некој да ве омаловажува. Секогаш застанете зад себе. Ако не го направите тоа, постои голема шанса да бидете повредени и да зажалите што не сте постапиле поинаку.

Треба да бидете храбри и силни. Не, не значи дека секогаш треба да ја „истерате“ правдата, но не дозволувајте некој да ви го наметнува своето мислење и да ве манипулира. Знам, вие сте доволно зрели да не го дозволите тоа, но запомнете дека на овој свет не постојат само добри луѓе. Има и помалку добри кои некако ќе сакаат да ве повредат емотивно, било тоа свесно или несвесно. Предавството е страшна работа, но запомнете ги моите зборови: секогаш треба да најдеш сила и храброст во срцето да простите. Не заборавајте, бидејќи на тој начин ќе ја повторите истата грешка во иднина. Земете го мојот збор за тоа.

Вашето семејство ве сака пред се друго
Мислам дека на твоја возраст е многу лесно да се заборави. На крајот на краиштата, „трошењето време со семејството“ не е баш идеалната „вечера за 5“ и може да изгледа како целосна досада.

Но, вистината е, на крајот на денот, љубовта на вашето семејство е нешто на што секогаш можете да сметате. Мислам дека веќе го знаеш тоа. Не постои нешто на овој свет поради кое вашето семејство би ве оставило. Знам, за некои работи може да биде тешко да се зборува, но сакам да знаеш дека секогаш можеш да се свртиш кон мене, дури и во сред ноќ. Ако не можам да ти помогнам, можам барем да те слушам. Ќе ви биде полесно.

Бидете трпеливи со себе и со другите. Ќе има многу подеми и падови, но ако го имате на ум тоа што го напишав, полесно ќе го најдете вашиот внатрешен мир, сила и самољубие.
Те сака мајка ти“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.