Писмо што треба да го прочитаат сите баби и дедовци: Без тебе ништо не можевме да направиме!

Лин Шатак, блогерка и мајка, им напиша трогателна објава на своите родители. Сите оние кои имаат деца знаат колку е важна улогата на бабите и дедовците во нивниот живот и растење и сигурно ќе се согласат со оваа мајка. Ви ја пренесуваме целата нејзина објава.

Ви благодарам, мама и тато. Не е невообичаено да се слушне дека бабите и дедовците велат дека е прекрасно да се видат нивните деца како родители, но не често слушаме што гледаат истите тие родители кога нивните родители стануваат баби и дедовци. „Никогаш не се сомневав дека ќе бидеш добар како баба и дедо“, рече Лин. Секогаш ме поддржувавте без разлика на мојот избор. Ме следеше низ државата. Како и многу родители на возрасни деца, вие бевте подготвени да станете баби и дедовци уште пред да бидеме подготвени да станеме родители.

Но, како што не можев да замислам какви ќе бидат моите деца, колку ќе биде мојот син тврдоглав или како ќе има убави сини очи, така не можев да замислам колку прекрасни би биле твоите баба и дедо. Ви благодариме: за начинот на кој очите на нашите деца светат кога ќе ве видат. Мојот син ми го краде мобилниот телефон кога ќе се јавите бидејќи едвај чека да ви каже сè за неговите фудбалски карти, тренинг или книгата што ја чита. Моето 4-годишно дете напорно работи за тебе, дури и ја напиша целата реченица: „Ми се допаѓа да поминувам време со тебе“, во честитка за Денот на мајката.

Ви благодариме за сите битки и војни што ги водевте со нив во играта. Ви благодариме за сите надуени балони. Ви благодариме за сите паузи и одмори што ни ги давате – тоа е најдобриот подарок што можете да ни го дадете. Благодарам, благодарам, благодарам. Ти благодарам што ме трпиш кога претерувам затоа што мислам дека им даваш премногу бонбони или им дозволуваш да гледаат премногу телевизија.

Полека и несовршено учам да се опуштам. Ви благодариме што никогаш не коментиравте за тоа како ги воспитуваме нашите деца, дури и ако тоа е различно од вашиот начин на воспитување. Ти благодарам што си секогаш со нас, што ме научи дека човек не престанува да биде родител кога детето ќе наполни 18 години – родителството е вечно.

Најмногу ви благодарам за безусловната љубов и поддршка што секогаш ми ја дававте. Таа основа е клучна за мене како родител. Ме научи дека децата имаат своја личност штом се родат. Ти ми покажа како да се справувам со нив и да ги прифаќам нивните разлики со почит.

Знам дека моите деца ќе ви се заблагодарат за ова еден ден.