Писта за која пилотите мора да поминат специјална обука


Таму не може да слета секој авион, туку оној што ја исполнува препорачаната тежина и димензии, а пред да му се „приближи“ на Лех, секој пилот мора да помине специјална обука … Додека слетуваме на пистите на големите европски градови, лесно е да се заборави со какви временски услови – и други услови – треба да се соочат пилотите ширум светот.

На некои од пистите кои ви го одземаат здивот, како за патниците, така и за оние кои само го гледаат слетувањето на авионот, им е потребна и посебна обука за да можат пилотите да ја завршат својата работа најдобро што можат.

Меѓу многуте опасни писти , своето место го најде и аеродромот Лех, лоциран во провинцијата Ладак, која припаѓа на Индија, но е поделена со остатокот од земјата на Хималаите . 23-ти по ред на највисоките аеродроми во светот и не звучи како ништо драматично – додека не се најдете залепени за седиштето додека ветрот му удира шамар на авионот. Сместен на 3.255 метри надморска височина, аеродромот Лех е опкружен со планини.

Пистата е долга само онолку колку што дозволува прекрасниот, но гостопримлив пејзаж, а целата приказна е комплицирана од силните ветрови кои се засилуваат како што денот се приближува кон вечерта. Затоа, Лех работи само во утринските часови.

Таму не може да слета секој авион, туку оној што ги исполнува препорачаните тежина и димензии, а не секој пилот е квалификуван за таква работа – прво мора да помине специјална обука и да го добие потребниот сертификат