Плажите во Барселона станаа простор без чад, казна за пушачите од која фаќа вртоглавица!

По неколку години разговори, пилот проекти и дебати, воведена е забрана за пушење на сите градски плажи во Барселона. И цигарите и уредите за испорака на никотин…

Плажите сега се „зона без чад“ Имено, како што објави Јутарњи лист, на (22.07.2022) официјално е прифатена измена на Правилникот со кој сите градски плажи во Барселона се прогласуваат за „зони без чад“. Тоа значи дека на плажите е забрането конзумирање на тутунски производи и употреба на уреди кои ослободуваат никотин.

Забраната се заснова на заштита на животната средина и правото на граѓаните да уживаат во чист јавен простор, без чад и цигари, да се зачува соживотот на граѓаните и да се заштити здравјето на луѓето, особено на најранливите, Барселона. Пилот проектот „плажа без чад“ беше спроведен минатата година на четири плажи во Барселона – Сант Микел, Соморостро, Нова Икарија и Нова Мар Бела, кога не беше дозволено пушење во песочната област и морето за време на сезоната на капење.

2.000 евра казна
Иницијативата брзо се прошири низ медиумите и социјалните мрежи. Беа јасно означени плажите без чад, забраната за пушење беше соопштена и преку системот за јавно обраќање, а специјален информативен тим за заштита на животната средина им објасни сè детално на корисниците на плажите и ги едуцираше за штетноста на тутунските производи.

Резултатите покажале значително намалување на процентот на пушачи на плажите и на бројот на цигари оставени во песокот. Иако звучи и секако е еколошки, прашање е како новите правила ќе им се допаднат на пушачите кои секако ќе избегнуваат да се лежат на градските плажи во Барселона. Тие секако треба да знаат дека казните за пушење цигара се речиси 2.000 евра.

Извесно е дека догорчињата од цигарите се прогласени за најголеми загадувачи на плажите и бреговите од Европската агенција за животна средина.