Племето Туарег ги урива сите родови предрасуди, мажите ги покриваат лицата, а жените имаат љубовници

Еден од најфасцинантните народи во светот живее во песочните пространства на Северна Африка, каде животот се одвива според интересни и неконвенционални обичаи. Оние кои слушнале за номадското племе Туарег знаат дека во такво општество мажите ги покриваат лицата додека жените уживаат во својата сексуална слобода, често во друштво на неколку љубовници. Во продолжение дознајте како изгледа животот на едно африканско племе кое веќе неколку векови храбро ги освојува егзотичните дини на Сахара.

Слободен живот во најжешката пустина на Земјата
Туарезите живеат во сахарските региони во Северна Африка, Нигер, Мали, Либија, Алжир и Буркина Фасо. Нивното име на арапски значи „Оние што ти остави Бог“, а тие често се нарекуваат себеси Имохаг, што во превод значи „слободни луѓе“.

Иако нивниот број варира од извор до извор, се проценува дека околу 2 милиони Туарези живеат низ Сахара. Иако нивните обичаи и верувања главно се засновани на исламот, тие не се сметаат за Арапи. Тие се дел од берберските народи кои се претежно од муслиманска вероисповед, но нивниот секојдневен живот често е во конфликт со верата и животот на другите муслимани.

Скриен под синиот превез
Препознатливиот мотив на ова племе е секако синиот превез кој го носат мажите, и покрај очекувањата дека во претежно муслиманско општество превезот ќе го носат жените. Затоа во литературата и многу извори тие често се нарекуваат Сините луѓе од Сахара или луѓето од Вела. Тоа го прават не само за да се заштитат од пустинското сонце и песок, туку и како дел од традицијата на криење на емоциите, а превезот како таков стана симбол на машкиот идентитет. Сите мажи го имаат кога ќе наполнат полнолетство, односно на 25 години, а наводно најчесто се носи за да се изрази почит кон поглаварот и постарите.

Што се случува во шаторот…
Туарезите обично ќе дадат се од себе за да ги задоволат женските членови на племето бидејќи тие се оние кои одлучуваат за бракот и нивната судбина. Мажите се додворуваат на различни начини, но најчесто пишувајќи им песни на парче дрво, а тие го избираат поетот кој најмногу ги импресионирал со своите стихови.

Додека жената не одлучи со кого ќе се омажи, може да има љубовници колку што сака. Младите мажи обично влегуваат во шаторот на својата избраничка под превезот на ноќта, кој се прави дека не забележува дека двајцата љубовници воопшто се среќаваат интимно. Имено, Туарезите придаваат големо значење на дискрецијата и почитувањето на приватноста, а доколку мажот не ги почитува сите правила на додворување, ќе биде исфрлен од шаторот пред изгрејсонце.

Ако жената така сака, следното утро може да покани друг љубовник во нејзиниот шатор и никој нема да и суди. Ваквите слободи и неконвенционални обичаи доведоа до тоа од жените да не се очекува да се омажат што е можно помлади, туку кога ќе почувствуваат дека е време да го сторат тоа. Исто така, жената има толку посебна положба што мажот, ако не и е љубовник или партнер, не смее да јаде во нејзино друштво.

Успешен маж и уште поуспешна жена
Припадничките на понежниот пол уживаат големи слободи и учествуваат во носењето семејни и племенски одлуки, а наследството и потеклото се одредуваат според мајчината линија. Со оглед на тоа што животните се од непроценлива вредност за Туарегите бидејќи живеат од нив, жените поседуваат добиток, но и свој дом. Можеби затоа практиката на склучување предбрачни договори е толку популарна меѓу Туарезите.

Дури и кога ќе заклучат дека повеќе не сакаат да го делат животот со сегашниот партнер, жените се тие кои одлучуваат за развод. Со туарезите, разводот не е причина за тага или срам, па многу родители ќе организираат прослава за разведените ќерки за, меѓу другото, да им објават на мажите дека жената е повторно слободна.

Иако на поконзервативните души ќе им изгледа дека мажите немаат право на глас во ова општество, тоа во никој случај не е така.

Машките Туарези всушност ги носат сите важни политички и племенски одлуки. Но, ниту една од овие одлуки нема да биде донесена или спроведена без консултација и благослов на племенските жени. Можеби има нешто во тоа што зад секој успешен маж стои уште поуспешна жена?