Поглаварот на племето засекогаш ја укина традицијата што им го украде детството на младите девојки

Поглаварот на племето одлучил да ја прекине традицијата на крадење детството на млади девојки со тоа што ќе ги претвори во мајки и сопруги пред да наполнат 18 години. Никогаш не сме слушнале за херој како Тереза ​​Качиндамото. Качиндамото е најмладото од 12-те деца од семејството на селските поглавари во Малави. Кога конечно дојде време да го заземе местото на директорка, откако работеше како секретарка на градскиот колеџ 27 години, таа целосно се предаде на поништување на детските бракови меѓу жителите на нејзиното село.

Тереза ​​никогаш не очекувала да стане началник бидејќи живеела во друг град и имала толку многу браќа и сестри и нејзините пет деца. Но, нејзината репутација како личност која „знае се“ доведе до ненадејни избори, и ѝ беше кажано дека ја добила работата „сакала или не“, се сеќава Тереза. Иако детските бракови се културно прифатена традиција во областа и често се резултат на финансиски потреби, тие исто така се незаконски од 2015 година, но тоа не ја спречи практиката бидејќи децата можат да стапат во брак со одобрение од родителите.

Директорката запознала девојчиња на возраст од 12 години кои веќе имале сопрузи и деца. Но, Тереза ​​одлучи дека повеќе нема да стои на традицијата да им го краде детството на младите девојки, претворајќи ги во мајки и сопруги пред да наполнат 18 години. Додека поминувала низ областа над која има власт, запознала девојчиња на возраст од 12 години кои веќе имале сопрузи и деца.

Им реков, сакале вие ​​или не, сакам да ги прекинам овие бракови“. За време на нејзиното време како директорка на над 900.000 луѓе, таа поништила 850 детски бракови и сите тие девојчиња ги испратила на училиште. Малави е една од најсиромашните земји во светот, а истражувањата покажаа дека половина од девојките во таа земја се мажат пред да наполнат 18 години. Постојат организации кои се обидуваат да ги предупредат родителите за опасностите од раниот брак и породувањето, но семејствата понекогаш се толку сиромашни што не можат да ги прехранат своите ќерки и сè што треба да направат е да ги омажат.

Но, ова е многу застрашувачка практика бидејќи многу компликации се јавуваат за време на породувањето бидејќи телата на девојчињата се премногу мали за безбедно да родат дете. Дополнително, девојките често се праќаат во кампови „кушаса фумби“, што значи прочистување, но тоа е место за сексуална иницијација. Тоа се места каде што младите девојки, честопати на само 7 години, учат како сексуално да ги задоволат своите идни сопрузи.

Тереза ​​силно се спротивстави на сите лица вклучени во овие практики и се закани дека ќе го собори секој лидер што ќе ги поддржи. Кога нејзините родители почнале да протестираат против нејзините одлуки, таа не се откажала. Знаејќи дека не може да го промени менталитетот на нејзините родители, таа го промени законот. Поглаварот на племето забранил рано стапување во брак и ги поништил постоечките бракови. Таа се согласи со нејзините 50 подглава да ги забранат раните бракови и да ги поништат таквите бракови во областа за која таа беше одговорна.

Но, тоа не ги спречи некои луѓе. За да покаже колку е сериозна, таа отпушти четворица началници во области каде сè уште се практикуваа рани бракови додека не го почитуваа законот, ги поништија браковите и ги испратија девојчињата на училиште. Иако добивала смртни закани, Тереза ​​не се откажала. “Не ми е грижа. Не ми е гајле. Реков дека можеме да разговараме, но тие девојки се враќаат на училиште“, рече таа.

Во исто време, таа нашла начини да го плати школувањето на девојчињата чии родители не можеле да си го дозволат тоа. Таа нема само да седне сега и да се надева дека сè е добро. Таа дури формирала група „тајни татковци и мајки“ во селото за да се погрижи родителите да не им забрануваат на нивните деца да одат на училиште.

А за оние кои се уште се против нејзиниот закон? Таа не се грижи. „Во оваа позиција сум додека не умрам“, рече таа со насмевка.