Лавот е многу посебно животно во Кина, а се користи како симбол во архитектурата и уметноста. Затоа еден уметник одвои 3 години и уште 20 вработени за да ја направи најголемата скулптура од дрвен лав.

Секако, оваа скулптура има извонредни детали на себе и претставува нешто на што човечкото око навистина може да му се восхитува. Целиот процес започна во 2015 година, кога Денгдинг Руи Јао реши да направи огромна скулптура од многу старо и големо дрво. За да го оствари тоа, тој имал помош од 20 колеги, а крајниот резултат е навистина неверојатен.

По завршувањето на проектот во Мјанмар, скулптурата беше пренесена во Вухан, каде што се наоѓа и денес.

Како изгледаше сето тоа погледнете во приложеното видео: