Полицаец пронашол напуштено дете, па направил нешто прекрасно

Во 2016 година, Џејмс Херст, од полициска станица во Џорџија, пронашол едногодишно напуштено дете.

Изгледаше дека на малото момче му треба добра душа за да го утеши. Откако бил пронајден, момчето морало да остане во болница на преглед.

Момчето било многу вознемирено во болница и тогаш Херст решил да помогне. Бидејќи и самиот бил татко, Херст го зел момчето во раце.

Тој рече: „Беше многу вознемирувачки. Имам и мои две деца. Беше природно што сакав да го смирам. Не очекував ништо од ова“.

Имено, едно лице ја сликало Херст како го теши момчето, а таа фотографија станала исклучително популарна.

Херст додаде: „Момчето беше многу вознемирено. Плачеше и плачеше. Ги прашав вработените во болницата дали можам да се обидам да го утешам за малку да се смири и да ги направат прегледите. Рекоа дека е добро. Неколку минути подоцна, момчето заспа на моите гради со целата моја полициска опрема сè уште на мене. Ми стана малку тешко, па решив да седнам на креветот“.

Тогаш е направена познатата фотографија од момчето како лежи на градите на полицаецот и мирно спие.

Таа фотографија им ги стопи срцата на многумина, но Херст вели дека го направил она што „било кое човечко суштество со срце би го направило доколку се најде во слична ситуација“.

Полицаецот се заблагодари за позитивните коментари, но додаде дека таквото однесување треба да стане норма.

Тој рече: „На ова момче не му требаше полицаец, му требаше некој да го сака и да се грижи за него додека не стане подобро.

Бидејќи и јас имам два сона, знаев дека на ова дете само му треба некој да биде тука за него и се обидов да го направам тоа. Не очекував ништо од социјалните мрежи“.

„Ова не е работа само на полицијата, туку и на секое човечко суштество со најмала почит кон другите.

Тажно е што ситуацијата во светот е толку лоша што нешто толку мало привлекува толку големо внимание. Сепак, ви благодарам на сите за убавите коментари“.

Момчето засега е безбедно и е предадено на социјалните служби.

Полицаецот Херст е апсолутно во право: сите ние треба да ја следиме нашата совест кога станува збор за помагање на другите, особено на децата.