Помина повеќе од 38 години во затвор, а бил невин: ДНК анализата го ослободи

Морис Хестингс (69) помина повеќе од 38 години во затвор во Калифорнија за убиството на Роберта Вајдермаер и два обиди за убиства во 1983 година. Окружниот обвинител на округот Лос Анџелес Џорџ Гаскон во петокот објави дека пресудата за убиство од 1988 година е поништена и Хестингс е ослободен од затвор. затвор.

„Она што му се случи на г-дин Хестингс е страшна неправда. Судскиот систем не е совршен и кога дознаваме за нови докази, поради кои губиме доверба во пресудата, наша должност е да дејствуваме брзо“, рече Гаскоњ.

Хестингс, кој отсекогаш ја задржал својата невиност, на прес-конференција изјави дека сака да ужива во својот живот и да продолжи понатаму.

„Нема да покажувам со прст. Не стојам овде како огорчен човек“, изјави тој.

За да ја докаже својата невиност, тој побарал ДНК анализа во 2000 година, но ова барање првично било одбиено.

Во јуни, беше откриено дека доказите за ДНК од убиството во 1983 година одговараат на маж кој почина во 2020 година додека беше во затвор за одделен случај на киднапирање и силување, соопшти канцеларијата на окружниот обвинител.