Порака до сите мајки на оженети синови (Свекрви)

Драги мајки на оженети синови, секојдневно добивам пораки од жени кои се фрустрирани од односот со нивните свекрви. Тие само сакаат нивните свекрви да ги сакаат и ценат, но се чувствуваат осудени и депресивни. Тие се уморни од критики, забелешки, чувство на инфериорност. Добивам повеќе пораки од жени кои се фрустрирани од односот со свекрвите отколку од сопрузи кои се фрустрирани од односот со своите сопрузи.

Знам дека секоја приказна има две страни и дека секоја мајка го сака најдоброто за својот син, но ве молиме погледнете ја и неговата сопруга. Таа ќе ви биде многу благодарна, а вашиот син ќе биде посреќен. Ја избрал затоа што ја сака и сака да ја сакаш и ти. Начинот на кој се однесувате кон вашата снаа и вашиот син е многу важен за нивниот брак. Имате способност да ги изградите или да создадете јаз меѓу нив.

Искористете ја таа моќ за да ги поттикнете и да ја зајакнете врската со нив. Имате многу повеќе искуство, но вашата снаа веројатно работи напорно. Можеби нема совршено чиста куќа или не ги воспитува децата како што вие би сакале, но се грижи за своето семејство најдобро што знае. Таа го сака и го обожава своето семејство, а тоа е најважно.

Охрабрете ја, давајте ѝ комплименти, кажете и дека е одлична мајка и сопруга – тоа ќе и значи многу. И не само тоа, туку и тој ќе се чувствува поблизок со вас. Со текот на времето, таа ќе почне да се чувствува како да може да биде опуштена пред вас, како да не треба да средува и средува сè пред да дојдете кај неа, како да може да ги сподели своите проблеми со вас. Вашата цел е да ве гледаат како пријател, а не како критичар.

Најдоброто нешто што можете да го направите за да се поврзете со вашиот син е да развиете пријателство со неговата сопруга. Можеби нема да ви го каже тоа, а можеби и не изгледа така, но се грижи за вашето мислење. Тој го прави многу среќен кога ќе кажеш нешто добро за неговата сопруга и кога ја поддржуваш – затоа што тогаш покажуваш дека ја цениш и ја гледаш исто како што ја гледа и тој.

Ве молиме престанете да коментирате, суптилни или директни, за тоа како да бидете подобра мајка, престанете да се обидувате да ја промените. Тоа е работа за Бога. Наместо тоа, обидете се да и бидете пријател. Молете се за неа секој ден. Однесувајте се кон неа како со вашата најдобра пријателка.

Бидете свекрва што сакате да бидете. Гризнете го јазикот ако треба и бидете полни со поддршка во секоја прилика. Затоа, вашиот однос со неа и вашиот син (и со вашето идно внук) ќе биде многу благословен