Поранешен гастрабајтер открива – Ова е причината зошто сите луѓе се враќаат да остарат во Македонија

Сепак, сличен е бројот на оние кои сакаат да ја поминат пензијата во Maкедонија, дури 35 отсто, додека 15 отсто не знаат каде ќе стигнат до старост Најмал процент од македонската дијаспора смета дека ќе се вратат во следните неколку години. „Најголемиот процент од дијаспората живее и работи во земјите од Европската Унија.

„Повеќето од нив работат и живеат во Германија и Австрија – речиси 40 отсто од испитаниците од нашиот примерок (23 отсто Германија и 16 отсто Австрија)“, се вели во студијата. „Не е чудно што дијаспората најмногу ги населува овие две земји, особено ако се земе предвид нивната близина, економскиот стандард, традицијата, како и можноста за наоѓање работа.

Иако повеќето луѓе не планираат да се вратат, она што може да влијае на одреден дел од нив да се вратат во земјава е подобрувањето на социо-економската состојба, како и можноста за наоѓање добро платена и сигурна работа. Субјективна оценка за квалитетот на животот во странство кај нешто повеќе од три четвртини од испитаниците е дека живеат добро, додека само шест отсто го оценуваат квалитетот на животот како поднослив.

Драго, кој со години работел како паркетар во Австрија, вели дека „имал се што му треба, но немало луѓе“.„Немате со кого да разговарате.
„Додека работите – и некако, нешто се случува. Потоа се пензионираш и само седиш дома“. Иако има на ум дека кога ќе престане да работи, можеби ќе може да патува или да ужива со семејството, Владимир Милошевски, инженер кој моментално живее во Келн, Германија, вели дека тоа ќе го чини многу.

„Сосема е едноставно. Тука нема многу носталгија. „Многу, но многу, поевтино би ми било да живеам во Скопје, од каде што се тие, отколку во Келн. „И со германска пензија – звучи како идеална пресметка. Ако живееш во Германија со германска пензија, не си лош. Ако живееш во Македонија со германска пензија – тоа е џекпот“, смета 39-годишниот Владимир.

„Ние сме девизни пензионери“ Дури половина од жителите на Неготино живеат во странство, тврди Борис. Тој самиот во 1975 година заминал во Австрија, каде десет години живеел и работел како текстилен работник. Потоа се преселил во Швајцарија, а од странство со сопругата се вратил во Неготино дури кога заминале во пензија.

„Нашите деца и внуци се уште полоши. „Одиме и во зима, а во Неготино сме во текот на летото. Борис вели дека може да живее и во Швајцарија од пензијата што ја заработил „во странство“. „Но, подобро е во мојот роден град, па малку сме таму, малку овде.

Учествува во хуманитарни и еколошки акции во неговиот крај, а неколку пати донирал опрема и пари. „Многу луѓе живеат овде како нас.
„Затоа секогаш има некои работни акции. Луѓето доаѓаат во земјата една или две недели и обично градат куќа за тоа време. Потоа сите се здружуваме да помогнеме“.

Дијаспората праќа банкноти
Од оние кои решија да останат во странство по пензионирањето, Македонија често добиваше помош во вид на донации. Според истражувањата за донирање на дијаспората за филантропски цели во Србија, тие често се редовни донатори.

Младите донираат пари од дијаспората најчесто. Првите се оние кои донирале одредени средства во претходната година, додека другите донираат одредени суми од година во година. Во зависност од тоа се разликуваат и причините за донирање. Во првиот случај, помошта во поединечни случаи за решавање на здравствените проблеми е почеста. Од друга страна, донаторите сакаат да помогнат во намалувањето на сиромаштијата и да инвестираат во образованието и да придонесат за побрз развој на татковината.

Но, сличен е и бројот на оние кои сакаат да ја спомнат својата пензија во Македонија, дури 35 отсто, додека 15 отсто не знаат каде ќе стигнат до старост. Најмалку еден процент од македонската дијаспора верува дека ќе се вратат во следните неколку години. „Не е чудно што дијаспората најмногу ги населува овие две земји, особено ако се земе предвид нивната близина, економскиот стандард, традицијата, како и можноста да се најде работа.

Иако повеќето луѓе не планираат да се вратат, она што може да влијае на некои од нив да се вратат во земјава е подобрувањето на социо-економската состојба, како и можноста да најдат добро платена и сигурна работа. Субјективна оценка за квалитетот на животот во странство кај нешто повеќе од три четвртини од испитаниците е дека живеат добро, додека само шест отсто го оценуваат квалитетот на животот како поднослив.