Поранешно мое дете, ништо не ми должиш, таму е вратата – Уморна сум да се борам за љубовта на 40 – годишно дете и да се правам дека сум само банкомат

Писателот, од сосема поинаков агол, зборува за односот помеѓу родителите и децата. Некаде на нет налетав на оваа реченица – дете не им должи ништо на родителите. Напишано е од Лиза Понтиус, позната инфлуенсерка, жената има 33 години, многу луѓе ги читаат нејзините објави.
Ми се допаѓа тезата. Не се шегувам, ми се допаѓа. Ниту едно дете, се разбира, кога ќе престане да биде дете, не им должи ништо на родителите. Детето е возрасен кога ќе наполни осумнаесет години. И би било навистина убаво кога родителите би можеле да му кажат на возрасен: „Поранешно дете, не ми должиш ништо. Тука е вашата врата. Среќен пат!”

Сите или скоро сите мои познаници, доколку се сакаа и почитуваа себеси, би биле многу среќни да се согласат на таков развој на односите со нивните поранешни деца. Не се сакаме и почитуваме. Ние сакаме деца, децата не не сакаат нас. Зошто луѓето имаат деца? Ние сме животни, повикот на дивите се стутка во нас.

Кога ние мајките за прв пат го ставивме бебето на гради, никој не ни кажа дека бебето еден ден ќе ни стане странец. Поранешното бебе ќе ги тепа другите бивши бебиња во градинка, ќе тргне на училиште и ќе биде лош ученик, бебето ќе се запише во средно, сите знаеме колку чинат приватни часови, некои одат на факултет. Што реков, кога детето ќе наполни осумнаесет, престанува да биде дете. Луѓето започнуваат факултет на осумнаесет години. Дали родителите се перверзни кои плаќаат за образование на деца кои не се деца? Или е „нормално“?

Повеќето поранешни деца ќе се согласат дека тоа е „нормално“. Нивното објаснување е секогаш исто, „Не барав да се родам“. Да се ​​сложиме, нормално е возрасните да плаќаат факултет, иако во многу земји „децата“ сами си го плаќаат, затоа што родителите не им должат ништо на своите поранешни деца.

Ги гледам луѓето околу мене. Мои врсници и помлади. Сите ние имаме триесет или четириесетгодишни „деца“. Им даваме станови, куќи, автомобили, облека, облека за нивните деца, им наоѓаме работа. Готовина, готовина, готовина! Никогаш доволно готовина. Некои родители ја косат тревата за да добијат благодарност од нивните деца. Никогаш нема да слушнат „благодарам“ затоа што „децата не им должат ништо на родителите“.

И не должат. Ние родителите, заслепени од безусловна љубов која не се граничи со перверзија, тоа е перверзија, стануваме банкомат доживотно осуден да исфрла банкноти. Како за телефонски повик? Чоколадо? Насмевка? Цвеќе? Прегратка? Ние го направивме нашиот дел во овој свет. Родивме неразбрани генијалци кои ќе беа турбо успешни да живееја во некое друго време, да не беа убиени од корпоративниот капитализам, да завршеа друг универзитет, да не беа во депресија, да добијат пет илјади евра од нас, дадовме само три, да не се деца на разведени родители, ако се деца на разведени родители, ако се деца на починати родители…

Кога ќе исплатите една рата од заем на „дете“ во четириесеттите години што нема да ја вратите додека не умрете, треба да запомните дека „децата не им должат на родителите ништо“. Деновиве многу размислував на оваа тема. Нешто во мене дефинитивно пукна. Сфатив дека конечно, после толку години дарување кое се земаше здраво за готово иако прославата на „детскиот“ осумнаесетти роденден е долго зад нас, воопшто не ми е гајле дали некој ќе биде љубезен со мене или некогаш ќе каже благодарам. .

Ме просветли тезата дека детето не ми должи ништо. Вчера другарка ми ме насмеа. „Му се јавив на син ми, ми рече: „Друже, на состанок сум, ќе ти се јавам за пет минути. Петнаесет дена чекам да ми се јави.“ „Ахахахаха.“ „Смешно ви е“, се запраша? „Смешно ми е, нема повеќе да паднам на тоа срање.“

Да, чувај ме. Имам маж, имам мачка, имам куќа, имам цвеќиња. Ми здодеа да се борам за „љубовта“ на четириесетгодишно дете до последното евро. Што дадов, дадов. Се разбира, згрешив кога, откако ги дував осумнаесетте свеќи, не реков: „Еве ти е вратата“. Никогаш не е доцна. Добро е чувството да се покаже вратата дваесет години подоцна.