„Последниот час“ со жена ми

„Последниот час“ со сопругата Лаура, која почина од проблеми со астма, е нешто што ќе го памети цел живот. Откако неговата 34-годишна сопруга Лаура имаше тежок напад на астма, кој подоцна ѝ донел живот, Питер Демарко ја претвори трагедијата во благодарност. Демарко, писател од Бостон, подоцна напиша писмо до оние кои се грижеа за парот и му помогнаа да се справи со загубата: персоналот од единицата за интензивна нега во болницата Кембриџ.

„Последниот час“ кој засекогаш ќе се памети – Петар особено нагласи дека персоналот направил напор да го организира нивниот заеднички „последен час“; што е нешто што ќе го памети до крајот на својот живот: „Додека почнав да им кажувам на пријателите и семејството за седумте дена кога ја третиравте мојата сопруга, Лора Луис, деновите кои се покажаа како последните денови од нејзиниот живот, тие ме запреа на петнаесеттото име на кое се сетив. На списокот имало лекари, медицински сестри, респиратори, социјални работници, па дури и чистачи кои се грижеле за неа“.

„Како можеше да се сетиш на сите нивни имиња? Тие прашаа. „Како не можев“? Одговорив. „Секој од вас поединечно се однесуваше кон Лаура со таков професионализам, љубезност и достоинство, додека таа лежеше во несвест. Кога и требаа инјекции, ти се извини што малку ја повреди, иако таа не можеше да те слушне. Кога преку стетоскоп ги слушавте нејзиното срце и бели дробови, бевте многу внимателни и внимателни. Ја покривавте со ќебе, не само кога на температурата на телото и требаше регулирање, туку и кога собата ќе биде малку ладна и кога мислевте дека ќе спие поудобно ако е покриена.

Добро се грижеше за нејзините родители, им носеше свежа вода речиси секој час и одговараше на нивните медицински прашања со неверојатно трпение. Не можам доволно да ви опишам колку и беше тоа важно. И тоа како се однесувавте со мене. Како ќе најдов сила да ја поминам минатата недела, ако не бевте вие? Колку пати сте влегле во собата, ме наоѓавте како плачам, но продолжувавте да си ги правиш работите како да сум невидлив. Колку пати ми помогнавте да ја наместам фотелјата што поблиску до нејзиниот кревет? Колку пати сте провериле дали ми треба нешто, од храна и пијалок, свежа облека, топол туш, дали ми треба подобро објаснување за медицинската процедура или само некој со кого да разговарам?

Колку пати сте ме гушкале и тешеле кога се распаѓав или сте ме прашале за животот на Лора за тоа каква е таа како личност, сте одвоиле време да ги погледнете нејзините фотографии или да прочитате работи што ги напишав за неа? Колку пати сте пренеле лоши вести со зборови на сочувство и тага во вашите очи? Кога требаше да користам компјутер за итна е-пошта, вие тоа го овозможивте. Кога шверцував многу посебен посетител, нашата мачка со смокинг, Кола, за последното лижење на лицето на Лора, „се правевте дека не гледате ништо“.

Една специјална вечер, ми дадовте целосна контрола за да дозволам повеќе од 50 луѓе од животот на Лаура да влезат во единицата за интензивна нега, од пријатели преку соработници до студенти до членови на семејството. Тоа беше излив на љубов што вклучува свирење гитара и оперско пеење, танцување и нови откритија за мене за тоа колку мојата сопруга ги допира луѓето. Тоа беше последната одлична ноќ од нашиот брак, за двајцата, и тоа немаше да се случи без вашата поддршка.

Има уште еден момент, всушност, еден час, кој никогаш нема да го заборавам. Последниот ден, додека ја чекавме операцијата на донатор на органи на Лора, се што сакав беше да бидам сам со неа. Но, семејството и пријателите постојано доаѓаа да се збогуваат, а часовникот отчукуваше. Околу 16 часот, конечно, сите ги немаше, а јас бев емоционално и физички исцрпен, требаше малку да спијам. Затоа ги прашав нејзините медицински сестри, Дона и Џен, дали можат да ми помогнат да ја ресетирам фотелјата, која беше толку непријатна, но се што имав, покрај Лора. Имаа подобра идеја.

Ме замолија да ја напуштам собата за момент, а кога се вратив, ја префрлија Лаура на десната страна од нејзиниот кревет, оставајќи ми доволно простор за последен пат да ползам со неа. Прашав дали можам да ни дадам еден час без пауза, а тие кимнаа со главата, ги затворија завесите и вратите и ги исклучија светлата. Го потпрев телото на нејзиното. Изгледаше прекрасно, а јас и го кажав тоа, галејќи ја по косата и лицето. Тргнувајќи го лесно нејзиниот фустан, ги бакнав нејзините гради и ја ставив главата на нејзините гради, чувствувајќи како се крева и паѓа со секој здив, а нејзиното чукање на срцето во моето уво. Тоа беше нашиот последен нежен момент како маж и жена и беше поприроден, почист и поутешен од се што сум почувствувал. И тогаш заспав.

Тој последен час заедно ќе го паметам цел живот. Тоа беше подарок надвор од подароците, и морам да им се заблагодарам на Дона и Џен за тоа. Навистина, морам да ви се заблагодарам на сите за тоа. Со мојата вечна благодарност и љубов,
Питер Демарко“.

Приказната и благодарноста на Петар, поддржани од болничкиот персонал, ги инспирираа луѓето ширум светот. Писмото сега виси до фотографијата на Лаура на болничка интензивна нега, како важен потсетник за целиот персонал за тоа каква разлика прават во животите на луѓето.