Постар човек секој ден го чека својот пријател покрај замрзнатото езеро – погледнете кој е тоа

Секој ден, постар човек чека покрај замрзнатото езеро пријател да се поздрави и да помине малку време со него. Пријателствата се создаваат на необични места во необични времиња и со кој било. Ова е приказна за едно многу необично пријателство во Финска, во близина на замрзнато езеро. Таму живее 65-годишниот Сепо Лааманен кој навистина не очекувал да најде нов пријател во таа пустош и студ. Зимите се секогаш студени, нема луѓе околу неговата колиба и Сепо не мислеше дека некогаш ќе запознае некој нов.

Но, еден ден нашол нешто пред својот скромен дом. Кога ја отвори вратата пред нив седна неухранета видра. Таа само седеше и чекаше некој да и помогне. Кога ја виде Сепо, му се чинеше дека моли за храна. Знаеше дека нема да преживее без негова помош. Сепо ги хранеше нејзините црви и риби. Видрата малку се опорави и си отиде дома – така започна долгогодишното пријателство.

Од тој ден видрата го посетува многу често. Сепо секогаш среќно ја пречекува со многу десерти. Бидејќи живее сам, Сепо е многу среќен што има друштво. Понекогаш видра, наречена Иивари, остануваше со Сеп на ручек и седеше на неговиот трем. Понекогаш влегуваше во неговата куќа, земаше храна и трчаше надвор да ја сподели со други видри.

Приказната за Сеп и видрата излезе на виделина и многумина почнаа да го посетуваат Сеп, но видрата сака да биде сама со него. Кога доаѓале странци, видрата правела дупка во снегот каде што се криела и чекала Сепо да ја повика кај себе. Луѓето ширум светот беа фасцинирани од ова необично пријателство. Сепо беше изненаден од реакцијата на јавноста, само се радуваше што доби нов пријател.

Сега многу повеќе луѓе го посетуваат Сеп за што тој е многу благодарен, но сепак е најсреќен кога ќе го посети неговиот необичен пријател. Една таква посета можете да погледнете во приложеното видео.