ПОУЧНА ПРИКАЗНА: Сè уште го имам вкусот на таа бонбона во устата

Sad senior man lying on hospital bed and looking away. Old patient with oxygen tube feeling lonely and thinking at hospital. Sick aged man lying hospitalized in a medical clinic.

Во болница лежеше неподвижен постар човек. Секој ден некој млад човек го посетувал човек – седел со него, му помагал да јаде, потоа го измил, го одвел на прошетка во болничката градина, а потоа му помагал повторно да легне и да замине само кога нема ништо. Еден ден додека му давала лекови и го прегледувала, медицинската сестра го прашала старецот: „Машала, дали е ова твојот син?

Ја погледна и си помисли: „О, колку е среќен што е еден од моите синови“, а потоа рече: „Не, тоа не е мојот син. Тоа е сирак од населбата во која живеевме. Еднаш го видов како плаче покрај вратата на џамијата кога татко му почина, па го утешив и му купив бонбони“.

Оттогаш не се раздели од мене – немаше ден да не посети мене и жена ми да види како сум и кога ми се слоши ја одведе мојата сопруга дома и ме донесе во болница на лекување. .

Кога го прашав: „Зошто синко, мораш ли да го носиш целиот овој товар со нас?“, тој се насмеа и ми рече: „Сè уште го вкусувам тоа слатко во устата, чичко …