Поучна приказна “ТРИ СТАРЦИ” Ако нема љубов, тогаш се останато не носи радост

Жената излегла од куќата и во дворот видела тројца старци со долги бели бради. Таа не ги познаваше, но рече: „Не ве познавам, но мора да сте гладни. Влезете во куќата и јадете. „Дали мажот ти е дома? Тие прашаа. „Не, не е“, одговори таа.

„Тогаш не можеме да влеземе“, одговорија тие. Вечерта, кога нејзиниот сопруг се вратил дома, таа му кажала што се случило. „Оди и кажи им дека сум дома и покани ги дома! – рекол сопругот. Жената излезе и ги повика старците. „Не можеме заедно да одиме дома“, одговориле тие. Зошто? Таа беше изненадена.

Еден од постарите објасни: „Неговото име е Богатство“, рече тој покажувајќи на еден од неговите пријатели. „И неговото име е Среќа“, покажа тој на друг пријател, „а моето име е Љубов“. Потоа додаде: „Сега оди дома и разговарај со жена ти за тоа кој од нас сакаш да го видиш во својата куќа“.

Жената отишла и му кажала на својот маж што слушнала. Нејзиниот сопруг беше многу задоволен. Тоа е супер !!! – Тој рече. – Ако навистина треба да одлучиме, да го наречеме Богатство. Нека влезе и нека ни ја наполни куќата со богатство! „Драга, зошто не ја викаме Среќата? Неговата сопруга се спротивстави.

Нивната посвоена ќерка слушала на другиот крај од куќата. Таа им пријде со нејзин предлог. „Зошто да не ја викните Љубовта? На крајот на краиштата, тогаш љубовта ќе владее во нашата куќа! „Ајде да ја послушаме нашата ќерка“, ѝ рекол сопругот на сопругата. – Одете и замолете ја Љубовта да ни биде гостин.

Една жена излезе и праша тројца старци: Кој од вас е Љубов? Влезете во куќата и бидете наш гостин. Еден старец по име Љубов насмеан се упати кон куќата. Останатите двајца старци тргнаа по него. Изненадената жена ги прашала богатството и среќата: Ја поканив само Љубов, зошто и ти одиш?

Постарите одговориле:
Да се ​​наречеше богатство или среќа, другите двајца ќе останеа на улица, но кога се вика љубов, ние секогаш ја следиме. Таму каде што има љубов, секогаш има богатство и среќа!