Поучна приказна: Чистач на купатило!

Невработен човек аплицирал за работа во „Мајкрософт“ како „чистач на бања“. Директорот за човечки ресурси го примил на интервју и по краткиот тест му рече: „Примен сте. Остави ми ја твојата е-пошта за да ти испратам договор и список на твоите должности “.

Тој, сиромашен, збунет, одговори дека нема компјутер, и затоа нема електронска пошта. Директорот веднаш одговори: „Па тогаш, извинете, ако немате е-пошта, тоа практично значи дека не постоите, така што не можам да ве примам…“
Очаен човекот излегол од седиштето на Мајкрософт, без идеја што може да стори и со само десет долари во џебот. Тој отишол во супермаркет и купил гајба со десет килограми јагоди. За кратко време, тој ги продава сите јагоди во едно парче, оди од врата до врата, и до пладне, тој го удвојува почетниот капитал. Изненаден од ентузијастот, тој го повторува истото трипати и се враќа дома со 60 долари.

Тој брзо сфаќа дека овој систем ќе му овозможи да преживее, па затоа почнал да го применува постојано, секогаш излегуваше рано наутро и се враќаше дома секогаш доцна навечер. Со тоа, тој го зголемуваше својот капитал на дневна основа. За кратко време, тој купил рачна количка за да може да го зголеми обемот на работа, а подоцна ја заменил со мал камион. Со тоа, за една година, тој стана сопственик на мала флота од сопствени моторни возила. За пет години, тој стана сопственик на една од најголемите мрежи за дистрибуција на храна во САД.

И така, размислувајќи за иднината на своето семејство, тој одлучи да си го обезбеди животот. Тој повика брокер да потпише полиса за осигурување. На крајот од разговорот, брокерот го прашува за е-пошта за да му испрати проспект за осигурување. Херојот на оваа приказна одговара дека нема е-пошта.

„Многу чудно“ – коментира брокерот. „Немате е-пошта и успеавте да создадете империја. И замисли каде би бил ако го имаш! “ Човекот размисли за момент, а потоа одговори: „… во тоалетите за чистење на Мајкрософт“.