Почнав да ја плашам сопругата дека заминувам, па таа ме остави: Приказната за сопругот кој си го растури бракот

Имам 39 години и сум во брак 10 години. Со сопругата имам една ќерка која има 6 години. Последниве неколку години јас и сопругата бевме во неволја и постојано се караме. Почнав да и се заканувам дека ќе ја оставам и ќе си заминам ако не престане со постојани напади врз мене и кавги. За да не се карам со неа, се трудев да поминувам што помалку време дома. Престанав да и помагам во домашните работи и наместо тоа претпочитав да поминувам време со моите пријатели во кафуле.

Додека таа го поминуваше цел ден дома со нашата ќерка која се грижеше за неа, работејќи ги сите домашни работи сама и работејќи од дома во исто време, јас доаѓав дома само за ручек и повторно заминував. Понекогаш не се враќав до доцна навечер. Ако таа се спротивстави на таквото однесување и рече дека треба да поминам малку време дома, ќе и кажам да ме остави на мира во спротивно ќе ја оставам. Дури и кога дојдов дома пијан, почнав да ја обвинувам дека ме изневерува за да ме остави на мира.

Нашата кавга заврши со неколку шамари од моја страна, а таа отиде кај мајка си. По неколку дена таа се врати и се се врати во нормала. Неколку месеци подоцна дојдов дома доцна и повторно пијан. Се скаравме жестоко и јас повторно ја кренав раката кон неа. Овој пат таа ги спакуваше работите на неа и на нашата ќерка и среде ноќ го напушти нашиот дом засекогаш. Мислев дека ќе се врати, како минатиот пат, кога ситуацијата малку се смири, но таа немаше намера да се врати овој пат. Дури тогаш сфатив колку сум згрешил кон неа и дека моето однесување е неподносливо.

Сакав да ја заплашам сопругата и се заканував дека ќе ја оставам, но на крајот таа ме остави и поднесе барање за развод. Ја молев да се врати, ветувајќи и дека ќе се сменам, но таа не се откажа од својата одлука.

Таа рече дека не сака повторно да биде доведена во ситуација да минува низ нештата низ кои минувала последните неколку години во брак со мене. Моето однесување и беше неподносливо и не сакаше ќерка ми да ме гледа како пијан доаѓам дома и се караме со нејзината мајка.