По 12 сопруги, 102 деца и 568 внуци, поради инфлација повеќе нема да го шири семејството

Муса Хасахија, 67-годишен замбиски фармер со 102 деца, 568 внуци и 12 сопруги, одлучи неговото семејство повеќе да не расте. Тој им рекол на своите партнери да набават контрацептивни средства за да имаат доволно пари за храна, пишува Дејли мејл.

„Моите приходи се намалуваат со години. Од друга страна, моите трошоци за живот се зголемија, а семејството исто така стана поголемо. Би се оженил со една жена, па со друга. Една жена не може да задоволи маж“, рече Хасахија.

Хасахија и неговото семејство живеат во Лусака, Замбија. Полигамијата е легална таму. Замбиецот рече дека сите негови сопруги живеат во иста куќа за да може да ги надгледува. Тој вели дека не сака да бегаат со други мажи.

„Нема да имам повеќе деца. Видов лоша финансиска состојба и сега користам контрацепција“, вели Зулајка, најмладата сопруга на Хасахи. Со неа има 11 деца.

Околу една третина од децата на Хасахија, на возраст меѓу шест и 51 година, живеат со него на неговата фарма. Неговото најстаро дете е 21 година постаро од неговата најмлада сопруга.