Приказна за непотребно жртвување – Жени ова мора да го прочитате обавезно

Дали вашата жртва е навистина неопходна? Дали е време за жртвата? Да, тука. Ќе бидеш зад мене. Јас сум 852, ти – 853 по ред. Џој, тоа е голема линија. Не грижи се, брзо оди. За што се жртвувате?Јас – во име на љубовта. Вие? А јас – во име на децата. Децата се моето сè на овој свет! А што донесовте како жртва? Твојот приватен живот. Само што децата се здрави и среќни. Ќе дадам се за нив.

Добар човек сакаше да се ожени со мене – не се согласив. Како да го внесам нивниот очув во куќата? Ја напуштив мојата сакана работа, далеку е од дома. Се вработила како чистачка во градинка – да биде покрај нив, да се погрижи да бидат сити и задоволни. Сè за децата! За себе – ништо. О, колку те разбирам. И сакам да ги жртвувам врските… Гледате, нема ништо друго меѓу мене и мојот сопруг. До него е друга жена.. Па, со мене се појави уште еден маж, но… Ако мојот сопруг замина прв! Но, тој не оди кај љубовницата! Не! Плаче… вели дека е навикнат на мене… И го жалам! Затоа што тој плаче … Така живееме.

Вратата се отвора, се слуша глас: „Број 852, влези!“ Одам. Јас сум толку возбудена! Што ако не ја прифатат мојата жртва? Бројот 853 се преклопува и го чека својот повик. Времето полека минува. Но, еве го бројот 852 од канцеларијата. И? И што беше тоа? Што ти кажаа? Дали ја прифатија вашата жртва? Не… Излегува дека овде има пробен период. Ме испратија да размислувам.

Но како? Зошто? Зошто не сега? Ах, мила, ме прашуваат: „Добро си размислувала? Затоа што е засекогаш!„И јас им реков:“ Секако. Децата ќе пораснат, ќе го ценат тоа што мајката го жртвувала за нив“. И тие ми велат: „Седи и гледај го екранот.“ А таму – некој чуден филм за мене. Како децата да се веќе возрасни. Ќерката се омажи, некаде далеку во странство. Синот се јавува еднаш месечно, под принуда, снаата ми зборува низ заби… А јас му реков: „Синко, зошто си таков со мајка ти?“, а тој ми рече: „ Мамо, не ни се мешај во животот, побогу! Немате друга работа?!“ А каква работа? Што да се прави? Затоа што поради децата оставив се, а живеев само за нив… Излегува дека не ја ценеле мојата жртва…? Дали се трудев толку многу?

Зад вратата се слуша глас: „Следно! бр. 853“ „Ох, тоа е за мене, ме полуде со својата приказна“. Не ми се верува… „Ајде, во ред, одам сега. Те молам, влези, седни. Што донесовте како жртва? Врските… Секако… „Ајде да видиме што имаш. Еве, види. Тие не се големи, но слатки се. И тие се свежи. Се запознавме пред само половина година. А зошто ги сакате за жртва? Да се ​​зачува семејството. Чие, твоето? Дали има потреба од неговото зачувување?

Секако! Мажот ми има љубовница, одамна трча кај неа, лаже, немам повеќе сила. И ти? Па, што е со мене? Во мојот живот се појави маж, имаме убава врска. Значи, сакате да ги жртвувате овие нови врски? Да… Да, го спасувам семејството. Чие? Велиш дека твојот маж има друга жена, ти имаш друг маж. Каде е семејството? Па што … Според документите, ние сме се уште во брак. Значи – семејство. Значи сето тоа ти одговара?

Не не! Како може сето ова да ми одговара? Продолжувам да плачам и да се грижам. Но, не сакате да ги менувате старите врски за нови? Па, не се толку длабоки, поповршни се… Во принцип, не ми е жал! Па, ако не ви е жал, ние сигурно сме. Дајте ја вашата врска. И ми рекоа дека прикажуваат филм кај тебе. За иднината. Зошто не ми го покажеш? Филмовите се различни. Некои се за иднината, некои – за минатото. Ќе ви покажеме за сегашноста. Еве го вклучуваме, гледај.

О! Па тоа сум јас! Мили Боже, како изгледам? Лажеш! Се грижам за себе. Па, на овој начин вашата душа се проектира однадвор. А кое е ова момче? Видете колку е сладок… Види, се припива до мене. Не го препознавте? Тоа е вашиот сопруг во проекцијата на душата. Маж? Каков неред! Па, тој е возрасен човек! И во душата – дете. Ти се залепи, како да си мајка му. Па, таков е во реалниот живот! Значи не ти со него, туку тој со тебе?

Па да. Уште од детството сфатив: жената мора да биде силна, мудра, решителна. Таа мора да биде глава на семејството и да го извести сопругот за патувањето. Па, тоа е тоа. Силна, мудра и решителна мајка управува со своето момче – сопруг. И дај му лекција, и помилуј и прости. И што сакаше? Интересно… Но јас не сум му мајка, јас сум негова жена! И во овој филм… Тој е толку беспомошен, и со овој пак ќе побегне, а јас уште го сакам!

Секако дека ќе биде така. Момчето ќе си поигра малку во песокот, па ќе се врати дома. Кај мајка му. Ќе лелека малку на рамо, ќе плаче… Доста е! Крај на филмот! „Да ја завршиме оваа средба. Дали сакате да ја жртвувате љубовта? Не се предомисливте? А иднината? Зошто не ми ја покажа иднината? Немаш иднина. Со таков подарок – возрасно „момче“ ќе побегне од вас, ако не со друга жена, тогаш во некоја болест или – ништо. Сè на сè, таа ќе најде начин да ги откачи здолништата на нејзината мајка. Затоа што и тој сака да расте..

Но, што да правам? Тогаш зошто да се жртвувам? Па, уверете се сами. Можеби повеќе сакате да бидете мајка отколку сопруга! Не! Сакам да бидам сакана жена. Но, и мајките се многу често сакани жени. И? Дали сакате да се жртвувате? Поради зачувување на она што го имате сега, а во исто време, вашиот сопруг сè уште останува момче? Не… не сум подготвена. Морам да размислам.

Секако, секако. Даваме време за размислување. Дали споделувате некој совет? Со задоволство. Кажи ми што да правам за маж ми да порасне, што е тоа? Веројатно ќе престанеш да бидеш мајка. Свртете го лицето кон себе и научете да бидете Жена! Заводлива, возбудлива, посакувана… Таква, на која сака да и подарува цвеќе и да пее серенади, а не да плаче на топлите гради.

Дали мислите дека ќе помогне? Обично помага. Но, само ако одлучите да бидете Жена. Ако ви треба нешто, слободно дојдете. Врските ви се одлични, ќе ги земеме со задоволство. Знаете, колку луѓе во светот фантазираат за такви врски? Значи, ако сакате да ги жртвувате во корист на другите – добредојде! Ќе размислам. Бројот 853 расеан ја напушти канцеларијата, панично, притискајќи ја својата врска на градите.

Бројот 854 возбудено влегува во истата канцеларија: Подготвен сум да ги жртвувам моите интереси заради мирот на мајка ми… Вратата се затвора. Луѓето одат низ ходникот со желби, способности, кариери, таленти, можности – со она што се подготвени несебично да го жртвуваат. Верувам дека многумина од вас се пронашле во оваа приказна. Дали е навистина потребно и вредно да се жртвуваш за се во овој живот, дали вреди? Што мислиш?