Приказна која го расплака светот и од која многумина треба да учат

Локалната полиција во градот Мочео во Перу кон крајот на крајот на март годинава ги прегледувала безбедносните камери на улиците и забележал нешто невообичаено- во средината на ноќта забележале момче кое седи на тротоарот, а бидејќи во близина немало никој возрасен, помалку бизарната сцена кај полицијата потикнала сомневања.

Дури откако ја зголемиле снимките сфатиле дека момчето всушност пишува нешто во тетратката. Полицијата одлучила да го објави видеото на својата официјална страница на Фејсбук, а детали за случајот кој наскоро станале познати многумина расплакале.

Момчето на снимката е 12-годишниот Виктор Мартин Ангуло Кордова, а сиромаштија и живот без електрична енергија го натерало домашната работа да ја пишува на патот, под светлината на уличната светилка.

Неговата посветеност кон училиштето снимено на безбедносните камери стана вирален хит- досега го погледале повеќе од пет милиони луѓе, а локалните новинари го пронајдоа и неговото семејство.Се испоставило дека родителите на Виктор не можеле да си дозволат да спроведат струја во и така скромниот дом, па затоа момчето било принудено да учи со свеќа.