Приказни од козметички салони: Ова може секому да му се случи

Повеќето луѓе посетата на салон за убавина ја поврзуваат со задоволство, понекогаш посветено на самите себе, што обично не можеме да си го дозволиме секој ден. Меѓутоа, понекогаш планот пропаѓа и пријатната посета станува кошмар што најдобро е брзо да се заборави Животот е полн со изненадувања. Се случува да наидете на непријатно однесување на вработени во козметички салони или клиенти (ова функционира во двете насоки).

Клиентите кои не доаѓаат во договореното време, обично се жалат на добро направен третман или козметичарите кои не ги слушаат барањата на клиентите, не се сè што може да се најде во приказните за салоните. Вработените во салонот виделе многу работи, но има работи кои не би сакале да ги видат (и почувствуваат) повторно.

Еднаш дојде една млада, негувана жена со монструозно напредната микоза и многу непријатен мирис на стапалата. Кога ги соблече чевлите, остана само да ја испратат на дерматолог на итно лекување, а по нејзината посета и требаше долго време да се проветри салонот – вели една од козметичарите.

Работете под притисок
Муштеријата е нашиот господар – така вели една позната поговорка. Понекогаш луѓето кои посетуваат козметички салони земаат премногу при срце и бараат чуда, критикувајќи ја добро завршената работа. Ова е крајно непријатно, бидејќи една козметичарка често пишувала за ваквото однесување. Она што најмногу ме нервира во мојот салон е тоа што моите клиенти го проверуваат секој квадратен сантиметар од ноктот за да се уверат дека е 100 отсто беспрекорен, а сепак се жалат.

Тие се навистина досадни. Само нека си ја работиме работата и верувајте ни и ќе завршиме добро. Притисокот многу ни отежнува – се жали специјалистот. Секој може да има лош ден, но кога се во прашање салоните за убавина, грешките можат да имаат долготрајни и непријатни последици.

Оштетените нокти, рани, изгореници и лузни на лицето, слабо усогласена боја, па дури и микоза може да станат сеќавање на несреќна посета на салонот. Вообичаено е да се сретнат вакви приказни на интернет, но и во реалниот живот: Имав доверба во мојата козметичарка, но таа не беше еднаш таму, а ми требаше маникир буквално веднаш и не можев да дочекам. Досега бев среќна затоа што ноктите ми изгледаа одлично. Дојде нова козметичарка да ми ги среди ноктите.

Претпоставувам дека ѝ недостигаше искуство, бидејќи имав неколку исеченици по процедурата, а што е уште полошо, сечењето на моите кутикули беше толку грубо што еден шајка со текот на времето почна да се витка – вели клиентот. Еден од најлошите кошмари се ласерските изгореници за време на третманите за отстранување на влакна.

Ваква ситуација му се случила на еден од клиентите на салонот за убавина, поради неправилно прилагодување на моќноста на ласерот и продолжување на епилацијата и покрај болката и печењето на кожата. Набрзо, по консултација со лекар, се покажа дека има ласерски изгореници од I и II степен, за што е потребно неколкумесечно лекување.

Сите приказни за салоните за убавина не се оптимистички, а некои треба да се третираат како предупредување. Важно е да се избере салон со добра репутација, каде што експертите се грижат не само за пријатната атмосфера, туку и за хигиената и безбедноста на третманот. Од ваша страна, вреди да се подготвите добро за посетата за да биде удобно не само за нас, туку и за оној што ја прави. Ова ќе им ја олесни задачата на двете страни.