Пријател го замолил да му биде кум, а потоа се случило нешто нечуено: Луѓето го советувале да БЕГА од него

Овај човек се најде во дилема по чудна понуда и уште почудно однесување на пријател со кој не е во најблиски односи. Секој има свои причини зошто одлучува таа личност да му стане кум/кума. Најочигледно е дека тоа ќе биде најблиската личност со која младенците поминуваат најмногу време, но понекогаш има и други причини поради кои избираат други луѓе.

Еден човек се нашол во недоумица затоа што пријател го повикал да му биде кум иако не се толку блиски, а во последно време се однесува како да не се познаваат. Младиот човек решил да побара совет на Редит, каде што ја објаснил својата ситуација На другарот му треба кум па ме покани да му бидам, а тој се однесува како да не се познаваме. Тој пријател го запознав преку друг пријател. Претпоставувам дека се познаваме половина живот. Порано бевме подобри и постојано се дружевме, а потоа и односите ни се заладија.

Пред околу една година ме замоли да му бидам кум, што многу ме изненади бидејќи очекував да биде тој преку кој го запознав, едноставно тие се подобри пријатели. Се дружат и повеќе се слушаат. Секогаш кога ќе се видиме на пијачка, тие двајца секогаш имаат смешни приказни кои се случиле за кои јас немам поим. Според нив, речиси исклучиво се дружиме заедно. На прашањето за кумот му реков дека нема да му бидам кум затоа што за кум се избира најдобар пријател. Не се радуваше, ама јбг, вели не е битно. А сега има неколку недели до неговата венчавка, а не се ни слушаме, не се ни гледаме.

Кога ќе се јавам за да одиме на пијачка, тој вели дека не е слободен поради работа. Речиси никогаш не се јавува, па во последно време се гледаме на некои месец или два, многу ретко. За свадбата појма немам како, кога, зошто, кога ќе договори нешто конкретно, ќе ме извести. Знам дека кумството е света работа, но човече…види, процени ја малку ситуацијата, ако врската е прилично ладна (колку што разбрав), подобро „остави…“, но учтиво. Едноставно, подоцна во животот ќе се каеш зошто не се дружиш и за џабе ќе се грижиш за тоа – му напишал еден корисник.

Други мислеа дека понудата на кумови е од материјална природа. Мислам дека нема ништо лошо во тоа да одбиеш кумови ако не сакаш да бидеш кум. Ок, веќе се договоривте за нешто, но гледате дека нема што да излезе од тоа. Утре и ти ќе бидеш мирен, а можеби те нарекол кум затоа што даваш добри пликови? Смета дека не е важно, важно е кој доаѓа Евриќ – беше еден од поциничните одговори.

Имаше и такви кои мислеа дека заладувањето на врската е знак дека неговиот пријател се предомислил. Многумина мислат дека ова не е нормална ситуација и дека треба да разговараат за тоа. Неколку недели до свадбата и не знаеш ништо. Ова е показател дека не само што веќе не сте кум, туку не сте ни поканети.

Некои претпоставуваа дека нема кој друг да праша затоа те прашал тебе. О, тоа е страшно за мене. Па ми се чини дека кога некој ќе ве замоли да бидете кум, се претпоставува дека одговорот е да. Од ова што го кажа ми се чини дека нема кој друг да праша, а му треба кум јбг. Воопшто не те осудувам, но мислам дека е предоцна да се премислиш сега. Ми се чини дека наскоро ќе се најдам во истата ситуација, само што имам време да размислувам.