Продавачката видела дека жената е во паника, набрзо сфатила дека е измамена

Продавачката забележала дека постарата жена е во паника и не и требало долго време да сфати колку е измамена. За жал, многу постари лица стануваат плен на заканите на измамниците. Во денешно време, измамниците стануваат се покреативни во мамењето на луѓето и конфискувањето на нивните тешко заработени пари. Се започна со африканска принцеза на која и требаа пари, што е буквално изнуда преку недоразбирања, а потоа има измами во кои човек излегува на состанок со некого и користи туѓ идентитет по што директно бара пари. Иако повеќето од нас научиле како да препознаваат обид за измама, еден сектор од општеството сè уште е многу ранлив – постарите лица.

Една од измамите на кои се многу ранливи се измамите со подароци со картички. Измамниците повикувале постара личност и и се заканувале на различни начини додека таа не им набавила подарок картичка. Овие типови на измами станаа толку вообичаени што многу продавници почнаа да ги учат своите трговци како да препознаат кога некој сака да ги префрли своите пари на картичка за подарок. Токму тоа и се случи на Софија Роси, продавачка на Сејфвеј и нејзиниот клиент Жан.

Жан подоцна изјави дека добила телефонски повик од „полицаец“. Тој и се заканувал со затвор доколку не соработува: „Ако не соработувам, тогаш тоа ќе биде во весниците следното утро и сите би знаеле за тоа, а потоа би ја изгубил социјалната помош, а моите сметки би биле затворени. Не можев да верувам, а тој рече дека тогаш ќе одам во затвор. Тој рече дека има налог за апсење. Потоа клекнав, тоа многу ме исплаши“. За да ја избегне казната, и било кажано дека мора да купи подарок картичка од 700 долари за eBay. Повикот звучел итно и многу ја исплашил. Таа не знаеше ништо друго освен да оди на Сејфвеј и да го направи она што и е кажано.

Роси и уште еден член на персоналот на Сејфвеј забележале дека Жан е вознемирен. Ја тргнаа настрана и прашаа што се случува. Роси сподели: „Еден од моите колеги почна да разговара со неа бидејќи забележа дека ја фаќа паника. Потоа ја тргнавме настрана и прашавме што се случува“. За среќа на Жан, персоналот беше добро подготвен за ситуацијата. Роси повикал полиција во Вудленд Парк и му објаснил на Жан како функционирала измамата. Во едно интервју, Роси ги предупреди луѓето за измамата. Таа рече: „Често се споменуваат броеви за здравствено осигурување, или некој купува на една страница и мора да добие подарок картичка за друга страница, или некој е како да ви го хакира компјутерот и слично. Никогаш нема да ви требаат големи суми пари во картички за подарок на Google Play. Тоа нема да се случи. Така веднаш препознав за што се работи“.

И официјално е објавено дека ниту една правна или владина организација нема да бара плаќање преку картички за подарок. Од 2015 година ваквите измами се зголемени за 270%. Луѓето изгубија 53 милиони долари во 2018 година – сето тоа поради картички за подароци. Роси и нејзиниот тим се благодарни за можноста да помогнат и ќе го направат тоа повторно. Жан остана многу благодарен на сите вработени кои и помогнаа. Таа рече: „Нешто се случило премногу пати, а луѓето гледаат настрана и продолжуваат со својата работа. Но, ова е одлично затоа што некој доволно се грижи да го направи ова и да ги освести другите“. Сè детално можете да погледнете во приложеното видео.