Пронашле напуштена дрвена колиба на Антартикот, но кога погледнале внатре.. (ВИДЕО)

На 1 ноември 1911 година, Англичанецот Роберт Фалкон Скот го напуштил својот базен камп и тргнал на судбоносно патување кое на крајот му го одзело животот. За време на неговото патување до Јужниот пол, Скот и неговиот тим од 4 луѓе ги ризикуваа своите животи за да станат првите луѓе што „го допреа дното на Земјата“.

Борејќи се со жестоки ветрови и ниски температури, опасното патување полека го зема својот данок на петчлениот тим.

Поминаа повеќе од 100 години од нивната смрт, а колибата во која престојуваа истражувачите неодамна беше реновирана, изгледајќи токму онака како што изгледаше во тие славни денови на Викторијанска Англија.

Екстремниот студ зачувал многу предмети како весници, научна опрема, мебел, конзервирана храна и слично…

Погледнете го видеото: