ПСИХОЛОГОТ АНДРЕЈ КАТЕГОРИЧНО: НИКОГАШ НЕ МУ ПОМАГАЈТЕ НА СЛАБИТЕ! ЕВЕ ЗОШТО!

Не се сеќавам зошто тоа се случи, но уште од детството верував дека сите луѓе се добри и способни. Верував дека злото може да се промени и да стане добро. Верував дека лагата може да биде искрена. Да, и возрасните знаат да бидат наивни. Дека слабите можат да станат силни. Алчен да се трансформира во дарежлив. Глупав и паметен.

Таа вера беше причината поради која станав психолог. Сум видел луѓе кои страдаат од тешкотии и несреќи. Од глупост и кукавичлук. Од незнаење, несигурност, слабост, кукавичлук, завист, измама и се што не прави мизерни. Сепак, од она што не радува – се сеќаваме и ние. Особено кога на слабите им се дава моќ. Кога сиромашните добиваат пари. Кога на злото му се прави добро. Кога негативецот почнува да сака…

Сакав да им помогнам на оние чии страдања ги видов. Сакав да им притиснам копче во главата за повеќе да не го прават тоа што ги боли. И јас го направив тоа! Но, има едно „но“ што ми пречи. Тие луѓе повторно го направија истото. Тие се вратија кај луѓето за кои страдаа, се вратија таму каде што беа навредувани…

„Во 2013 година запознав еден дечко. Во ноември 2014 година почнав да излегувам со него, а една недела подоцна тој ме изневери со друга девојка. Кога дознав, го оставив. Ми испрати порака. Ми се јавуваше три дена и бараше да му простам, рече дека ме сака, но јас не му простив.

Четвртиот ден рече дека ќе се убие ако не му се вратам. Не му верував. Една недела подоцна, тој го направи. Но, пред да умре, тој им праќаше пораки на сите што ги повреди, барајќи прошка и велејќи дека ме сака.

Еден месец подоцна, неговите родители ме обвинија за неговата смрт! (Приказната на мојот клиент)

Во овој случај, овој тип беше слаб, а не девојка. Ова е многу важно: за време на мојата работа бев убеден дека мажите се најранливи и најтешко ги поднесуваат раните предизвикани од лошите врски. Но, точно е дека жените доаѓаат на консултации. На мажите им недостасува храброст да признаат колку се ранливи.

Овде најде некој кој искрено верува во него, кој го поддржува, го сака, но тогаш се појави тоа проклето „но“.

Пак го пропушти тоа нешто, тој некој… Почна да бара, што би рекол нашиот народ, „леб на леб“. И се случи незадоволство!

Има силни луѓе, има и слаби луѓе. Слабите секогаш ќе страдаат, секогаш нешто ќе им недостига и никогаш нема да се задоволат со среќа, љубов, здравје, пари…

Слаб не е тој што не може, туку оној што не сака. Ова е се. И нема дискусија.

Како да се разбере што сака човекот? – Погледнете што прави. Ако не, тогаш не сака. Меѓутоа, луѓето често се преправаат дека не можат да направат нешто. На крајот испадна дека „мрзеле“ да го мрдаат „газот од каучот“. А ваквите луѓе, јас лично секогаш ги исфрлам од мојот живот.

Еден пријател еднаш ме праша кои се моите клиенти? Јас одговорив: главно несреќни девојки и жени.

Тој рече дека не верува дека е така. Според него, луѓето кои доаѓаат кај психолозите се успешни луѓе кои одат надолу во една фаза од животот и им треба мала помош за да се вратат на вистинскиот пат.

Долго размислував за ова и сфатив дека тој е во право. Поминав многу време со „слабите“ кои се правеа дека сакаат да станат „силни“. Сфатив дека сум немоќен да сторам било што ако не сакаат да се променат себеси, да си помогнат…

Дали знаете како да се справите со слабите?

Нарачајте ги! Тие реагираат на најглупавата можна наредба, како: направи ова или она, оди таму и кажи му го ова… Ќе те слушаат без размислување. Тие го разбираат тој јазик.

Силните луѓе ќе го направат следново: веднаш ќе разберат како можеме да си помогнеме. И ќе работи на решавање на проблемот, без одлагање.

Луѓето не се менуваат?

Кога студирав на Факултетот за психологија, долго време не разбирав зошто некои луѓе одат на психотерапија со години. Дали навистина не е можно да се реши нечиј проблем? Тогаш научив дека проблемите можат брзо да се решат, но не може да се промени.

Ги прави истите грешки одново и одново и можете да ги кажувате со часови, денови, месеци и години.Можете да ги најдете истите решенија секој ден, но тие секогаш ќе бидат исти.

Луѓето не се менуваат. Верувај ми! Ми требаа десет години да ја откријам очигледната вистина. Десет години се борев да ги променам луѓето.

Но: Слабите секогаш ќе бидат слаби.

И силните секогаш ќе бидат силни!