ПСИХОЛОГ ЉИЛЈАНА ЈАГОДИЌ: Кога мајка ќе врзе дете за себе, таткото е крив! Еве зошто!

ПСИХОЛОГ ЉИЛЈАНА ЈАГОДИЌ: Кога мајка ќе врзе дете за себе, таткото е крив! Еве зошто!

Родителот мора да се посвети на детето. За да го запознаете, следете го, разговарајте со него. Ако добро го запознаете вашето дете и имате искрен однос, нема да имате проблем, тврди психологот

Клиничкиот психолог Љиљана Јагодиќ зборува за последиците од нездравиот однос со нејзината мајка, за емисијата Доктор Курир.

„Секој кој некогаш побарал помош од психолог има проблем во односот со еден од родителите. Најчесто тоа е мајката. Односот помеѓу детето и мајката е многу важен во првите три години. Како мајката ќе ги задоволи потребите на детето во тој период зависи од тоа какво ќе биде детето“, вели д-р Јагодиќ на самиот почеток на разговорот.

„Жените се оние кои повеќе не се само мајки и сопруги, туку и деловни жени. Поради ова им недостига време да се посветат на детето, иако сме една од земјите со најдолго породилно отсуство. Секоја жена овде има можност да ја искористи првата година од животот на детето и да ги задоволи неговите потреби на вистински начин. Но, тоа е само во првата година од животот“.

Како се влијае на развојот на децата кога тие се „поделени“ меѓу родителите, па мајката има блиски односи со едното дете, а таткото со другото дете?

“Ова не е добро. За здрав развој на личноста, неопходен е добар однос со двајцата родители. Од нашиот однос со родителот од спротивниот пол подоцна се формираат односите со нашите партнери, додека во односот со родителот од ист пол се создава одредена идентификација.

Често се зборува за особено блискиот однос помеѓу мајката и синот. Едипов комплекс е сериозно нарушување, но терминот „Едип“ се користи лесно.

Кога велиме дека некој е Едипол, најчесто мислиме дека е приврзан за својата мајка. Кога мајката има особено блиски односи со својот син, тоа е обично затоа што таа нема добри односи со својот партнер. Тие потреби што и недостигаат во односот со сопругот ги исполнува преку синот, што воопшто не е добро. А од односот што го гради со синот, тоа влијае на формирањето на неговите животни верувања и на односот што ќе го постигне со партнерот и децата. Значи – повторно, одговорни се мајките.

За да може синот да порасне во здрава и емотивно стабилна личност, не е добро мајката да се труди да одржува претерано блиски односи. Некаде околу петтата година треба да престане да биде претерано нежна и да ја прекине таа претерано блиска врска на убав начин (не со одбивање, за да нема страв од разделба) за да може нејзиниот син да порасне во здрава личност. .

И во тој период, кога улогата на мајката во животот на синот почнува да слабее, татковата станува посилна. И оваа улога е особено важна за време на пубертетот, кога синовите гледаат на нивните татковци. Сепак, добар однос треба да се гради од почеток, не преку ривалство туку преку соработка“.

Кои се последиците од лошиот однос меѓу мајките и ќерките/синовите?

„Една од најлошите последици, без разлика на полот, се јавува доколку мајките не ги задоволуваат потребите на своите деца на рана возраст. Тогаш децата стануваат емоционално ладни луѓе. Тие не се во состојба да постигнат емоционална интимност со други луѓе, пријатели и партнери, деца доколку ги имаат. Таквите личности стануваат несигурни, бидејќи детето ја учи самопочитта од односот со мајката. Доколку мајката не ги задоволи потребите на детето во првиот период, му испраќа порака дека тој и неговите потреби не се важни и дека не заслужува да биде сакано“.

Кога таквите луѓе, кои пораснале покрај такви мајки, ќе сфатат дека имаат проблем?

„Нема правила, но најчесто кога самите формираат партнерства. Тоа се често луѓе кои секогаш бараат исти партнери, кои не ги почитуваат туку ги повредуваат. Главно затоа што тие самите биле третирани така во детството или тоа го набљудувале во односот на нивните родители“.

Како може таткото да влијае, ако забележи дека мајката е премногу врзана за детето?

„Со тоа што се преиспитува себеси и се обидува да биде добар сопруг. Ако таткото на семејството е поврзан со мајката, ако и подарува љубов и внимание, таа се чувствува задоволна во таа улога на сопруга и нема потреба преку улогата на мајка да го гуши и презаштитува детето. Тоа е здрава средина во која детето треба да расте“.

Зошто некои мајки го третираат своето дете како божество?

„Или самите се така воспитани, или има проблем во односот со сопругот, па не успеале да се реализираат на вистински начин во улогата на сопруга, а потоа потребата да се реализираат преку улогата. на мајка се интензивира. Има потреба и преку дете да се реализираат некои лични, неостварени амбиции, што е посебен проблем“.

Колку често односот со родителите може да го доведе детето на погрешен пат?

„Често. Родителите се најважните луѓе во животот. Колку и да биле лоши родителите, ако биле здрави луѓе, а не патологија, тоа го правеле со најдобра намера. Понекогаш конфликтите произлегуваат од премногу љубов, остануваат рани кои можат да го одведат детето на погрешен пат“.

Кажете ни нешто за влијанието на бабите и дедовците врз децата?

„Децата од три години треба да одат во градинка, за да се намали прекумерното влијание на бабите и дедовците. Можеби немале време да се посветат на децата додека работеле, но сега тоа го надополнуваат преку внуците. Родителите често не забележуваат дека нивните деца стануваат разгалени, па затоа воведуваат систем на казни кога ќе премине одредени граници. Ова не е добро.

Родителот мора да се посвети на детето. За да го запознаете, следете го, разговарајте со него. Ако добро се запознаете (стил курир рс)