Работи што им требаат на бабите и дедовците од своите деца: Разбирањето и поддршката ќе им значат многу

Постојат многу групи во кои постарите луѓе наоѓаат среќа и задоволство во друштво на своите врсници. Тоа може да бидат организирани екскурзии, изработка на ракотворби, шетање во природа, лесни вежби …Постојат многу групи во кои постарите луѓе наоѓаат среќа и задоволство во друштво на своите врсници. Тоа може да бидат организирани екскурзии, изработка на ракотворби, шетање во природа, лесни вежби …

Ретко кој родител кој се грижи за среќата на своите деца сака да се чувствува како товар во нивните подоцнежни години, но постојат начини на кои може да останат независни и среќни без да знаат колку се безбедни. Влегувајќи во нова фаза од животот, кога имаат се помалку енергија, а годините се повеќе и повеќе, вашите родители може да почувствуваат стрес при помислата дека се зависни од вас. На вас е тогаш да ги убедите дека не се пречка за вашиот живот.

Воспоставете рутина
За да ја олесните оваа транзиција за сите, воспоставете рутина во дневните или неделните заеднички активности. Кажете им на вашите родители дека, на пример, ќе уживаат во пиењето кафе со вас и во пријатен разговор секој понеделник или дека ќе ве пречекаат во петок со список со она што им треба од продавницата. Дајте им до знаење дека можат да сметаат на вас, ќе се чувствуваат побезбедно и ќе имаат на што да очекуваат.

ПОКАЖЕТЕ ЉУБОВ
Прегрнувајте ги повеќе, слушајте ги повеќе … Погрижете се нивниот дом да биде безбеден Постарите луѓе претпочитаат да останат во своите домови, наместо да одат во институции кои се грижат за стари лица. Домот е дома и нормално е таму да се чувствуваат најудобно. Ваше е да им помогнете на начин што ќе се грижи за безбедноста на домот. Имено, според некои истражувања, падовите се водечка причина за повреди кај луѓето постари од 65 години, а во огромно мнозинство од случаите се работи за фрактура на колкот.

Телемедицина за постари лица голема помош
Важно е да бидете сигурни дека сè во нивниот дом е доволно безбедно од падови. Можеби ќе треба да ставите дополнителна ограда некаде, да ја замените кадата со туш кабина за полесно да влезат и да се мијат, да ги замените плочките на терасата со такви што не се лизгаат така лесно итн.

Охрабрете ги на хоби
Постојат многу групи во кои постарите луѓе наоѓаат среќа и задоволство во друштво на своите врсници. Тоа може да бидат организирани екскурзии, изработка на ракотворби, прошетки во природа, лесни вежби… Помогнете им на вашите родители така што ќе најдете интересни активности на Интернет во близина на нивниот дом и поттикнете ги да се вклучат во нив. Тоа ќе ги исполни со среќа и задоволство.

ШТО БИ НАПРАВИЛ ТИ?
Дали грешам? Сакам мојот очув да ме однесе до олтарот на свадбата, а не мојот биолошки татко Имено, најлошо е кога човек ќе се затвори во куќа и на некој начин само го чека денот кога ќе го напушти овој свет. И постарите луѓе можат да уживаат во годините што претстојат. Можеби нема многу, но можат да бидат исполнети со смеа.

ПРИМЕР НА АКТИВНОСТИ: Постарите луѓе во Загреб имаат можност да се вклучат во бесплатно вежбање двапати неделно на две локации во градот. Станува збор за проект „Активни во пензија“ кофинансиран од Европската Унија, а покрај вежбањето се споменуваат и одење на патувања и работилници за здрава исхрана