РЕЧЕНИЦИ ШТО ТРЕБА ДА ИМ ГИ КАЖЕТЕ НА СВОИТЕ РОДИТЕЛИ ДОДЕКА НЕ Е ПРЕДОЦНА!

Меѓународниот ден на постарите лица во светот и кај нас се одбележува на 1 октомври. Формиран е со цел да се нагласи важноста од приспособување на животната средина на потребите и способностите на старите лица. Важна улога во создавањето на таква средина имаат и децата чии родители се постари. Дејствата и зборовите се исто така важни, но честопати не им кажуваме на нашите родители се што сакаме.

Затоа, ви ги пренесуваме речениците кои нашите мајки и татковци заслужуваат да ги слушнат пред да биде предоцна! Мислам на тебе секој ден Дури и кога сум најзафатен и кога сум во хаос, ти си ми секогаш на ум. Понекогаш може да изгледа како да не се трудам доволно да одржувам контакт со тебе, но секогаш мислам на тебе.

Навистина ценам се што направи за мене Не го кажувам тоа често, но навистина сум благодарен за се што направи за мене. Ниту најмалите детали не останаа незабележани и никогаш не заборавам да ви кажам благодарам за тоа, дури и кога не ви кажувам лично. Од се срце го ценам секој чин на твојата добрина бидејќи знам дека ме сакаш повеќе од се на светот.

Те сакам Среќен сум што сте тука со мене и што ги поддржувате моите одлуки и желби. И кога ќе ве нема, ќе имам сила да продолжам поради вас Ве сакам и никогаш не го заборавајте тоа. Знам колку се жртвувавте за вашите деца И знам дека тие жртви на моменти беа многу тешки. Да имаш деца значи да ги ставиш пред себе; тоа значи ставање на потребите на детето пред сопствените и секогаш донесување одлуки за тоа што е најдобро за детето.

Те молам, никогаш не се сомневај дека не го ценам тоа што си се откажал за да имам подобар живот. Јас сум подобра личност затоа што вас двајцата ги добив како родители Ви благодарам што сте ја направиле личноста што сум сега: со силна волја и страст. Вие двајца сте сила на која можам да сметам и ја обожавам вашата добрина, страст и сочувство. Ме научивте како да сакам, како да се борам и како да верувам во себе. Да имав други родители, немаше да бидам личноста што сум денес.

Знам дека сте свесни дека ве сакам и почитувам како мои родители. Но, сакам да знаете колку ве ценам како луѓе, како граѓани на светот. Вие сте луѓето што најмногу ги имитирам. Вие сте моите духовни водачи и херои. Тоа што сум разделен од вас понекогаш ме боли и ме растажува. Живеењето далеку еден од друг нема врска со тоа колку ве сакам. Постојано ми недостига домот и понекогаш размислувам како би бил мојот живот кога би живеел поблиску до дома. Ми недостигате, но разбирам и дека сакате да ги следам моите соништа и да создадам свој живот.

Знам дека морам да се соочам со реалноста и дека нема да бидете таму засекогаш и дека еден ден ќе морам да го започнам животот без вас. Кога двајцата ќе ве нема, знам дека детето што го воспитавте ќе биде доволно силно да продолжи понатаму, но јас никогаш повеќе нема да бидам истата личност и важно ми е да го знаете тоа.
Нема да биде збогум, само ќе се видиме подоцна

И кога ве нема, секогаш ќе бидете со мене. Честопати треба да се потсетувам на тоа. Можеби нема да бидите присутни физички, но ќе продолжите да живеете во моето срце. Сакам секогаш да се сеќавам на најмалите работи и секогаш да имам дел од тебе со мене. Тоа ќе биде мала утеха бидејќи кога ќе ги изгубиме оние што ги сакаме, тие никогаш навистина не си заминуваат.