Решил да не јаде ШЕЌЕР 30 дена: Низ какви маки поминал и што тотално го шокирало? (ВИДЕО)

Иако мислиме дека никогаш не би можеле да се откажеме од него, шеќерот многу лесно може да стане голем непријател на нашето здравје. А што би се случило со вашето тело доколку еден месец живеете без шеќер во исхраната, тоа ќе се одрази на неговото здравје. На првиот ден од предизвикот отишол во продавница и веднаш сфатил дека ќе биде потешко отколку што мислел.

Брзо сфатив колку шеќер има во работите што вообичаено ги купувам. Додаден шеќер има дури и во работи за кои претпоставував дека се здрави, а колку повеќе ги гледам етикетите, толку помалку производи додавам во мојата кошничка – објаснил Кем. Наскоро дознал за раните несакани ефекти од откажувањето од шеќер. Почна да чувствува интензивна желба, намалено ниво на енергија, намален фокус и главоболки. Тој верува дека тоа се последиците од недостатокот на допамин во мозокот, кој го добива кога јаде шеќер.

Позитивно е тоа што симптомите на повлекување треба да траат само неколку недели, па се надевам дека најтешкиот дел ќе биде зад мене наскоро – рече тој. Кем почна да прави чипс од кељ и чипс од сладок компир и се снабди со овошје. Во последните две недели од предизвикот, тој почна да чувствува некои позитивни ефекти.

Генерално имам чувство дека се хранам поздраво и дека стратешки сум фокусиран на оброците за да останам сит и да го намалам гладот. Исто така, почнувам да забележувам дека имам повеќе енергија. Успеав да направам неколку тренинзи без да се чувствувам исцрпен подоцна во текот на денот – продолжува Џонс. Но, тој признава дека рестриктивната диета му одзема многу забава и ја отежнува спонтаноста.

Мислам дека не е корисно шеќерот да се третира исклучиво како лоша работа, но важно е да се контролира колку консумирате. Чувствувам дека во последните 30 дена вратив одредена контрола и научив да користам интуиција за во иднина да бидам попаметен во однос на моите навики во исхраната – заклучи Кем.