Родила пет деца, а потоа сопругот ја оставил – три години подоцна, таа живее како никогаш до сега


Прочитајте ја приказната за една навистина силна жена До 2015 година, семејството на Оксана Кобелетскај и Сергеј Семенов не се разликуваше од милиони други: мама, тато и ќерката Алис. Неколку години по раѓањето на нивната најстара ќерка, парот почна да размислува за проширување на семејството.

Кога на ултразвук дознале дека ќе добијат петки, останале без текст. Петки се карактеристични за вонтелесна бременост, но не и природна. Оксана беше единствен случај. Една од 85 милиони трудници. Лекарите во Одеса веднаш предложиле да се отстранат неколку ембриони, за останатите да се развијат нормално. Идејата не и се допадна на Оксана. Решила: колку и да и даде Господ, толку деца ќе роди.

Меѓутоа, нејзиниот сопруг не бил задоволен од нејзината одлука. И тогаш, за прв пат, тој ја напушти Оксана. Замина, но не за долго. Или неговите родители го принудија, или тоа беше неговата совест, главно Сергеј се врати во Оксана. Двојката заедно го прослави крајот на бременоста.

Во 2016 година се родија петки. Децата тежеле малку: од 1.200 грама до 1.900 грама. Оксана роди три момчиња: Давид, Денис и Влада и две девојчиња: Саша и Даша. Петката стана вистинска сензација, не само во Одеса, туку и ширум светот. Градоначалникот веднаш им ги предаде клучевите од петсобниот стан, а новинарите постојано ги малтретираа.

Додека била во болница, Оксана имала голема помош од персоналот. Меѓутоа, кога дошла дома, сопругот и мајка и на сите начини се обидувале да и помогнат околу децата. Во првите неколку месеци, Сергеј беше таму за да и помогне на Оксана да ги нахрани, искапи и повија бебињата. Таа работа немаше крај. Едно бебе го прсоблекуваш, другото стигнало пак за пресоблекување. Само што ќе ги нахраните тројцата, четвртиот и петтиот плачат затоа што се гладни.

По неколку месеци, Сергеј изјави дека е уморен. Оксана ја прифати таа изјава како машка слабост. Не и беше јасно како може да и каже на мајката дека е уморен, а тој знаеше да помине 3 часа на ден на компјутер играјќи игри. Децата бараа постојано внимание. Капењето и пресоблекувањето траело вкупно три часа. Оксана сама станала ноќта да се грижи за децата, бидејќи Сергеј одбил.

Кога Дејвид, Денис, Влад, Саша и Даша наполниле шест месеци, нивниот татко решил да го напушти семејството, па поднел барање за развод. До денес не е позната причината за неговото заминување. Оксана не сакаше да го коментира заминувањето на Сергеј. Тогаш започна „забавата“. Сергеј не сакаше да плаќа алиментација за неговите шест деца:

„Не сум физички подготвен. Се повредив додека бев во брак. Затоа сега не сум во можност финансиски да и помогнам на Оксана и на децата“, изјави Сергеј. Оксана само се насмеа на неговата изјава. Таа рече дека ако Сергеј нема пари, може да дојде да ги чува децата – затоа што тоа е доволна помош. Петките беа живи, постојано нешто кршеа, рушеа.

Сергеј не ги посети петорките, ниту постарата девојка Оксана можеби ќе настрада поради неговото заминување, доколку нејзините деца не ги окупираа сите нејзини мисли и целото време што го имаше. Научила да вози минибус за да може да ги вози децата до училиште, градинка, здравствен дом…

Љубезните луѓе основаа фонд за да им помогнат на Оксана и на децата. Како самохрана мајка на шест деца, Оксана доби помош и од државата.
Покрај тоа, Оксана најде начин да заработи пари. Таа започнала блог, каде го опишала својот живот со шест деца. Животот на ова необично семејство го следат над 100.000 луѓе. Децата учествуваат во снимањето на реклами, а семејството заработува многу пари од тоа.

Оксана успеа да преживее во тешките моменти од нејзиниот живот и да остане силна. И што се случи со Сергеј? Се чини дека таткото на семејството решил да продолжи да се крие зад замислена болест.