Родители, никогаш не воспитувајте ги вашите деца вака

Многу родители прават банални грешки во воспитувањето на своите деца, а честопати не се ни свесни за нив. Забележете ги овие грешки на кои многумина паѓаат. Џен Сингер, авторка на книгата „Ти си добра мајка“ ги истакнува петте најчести грешки што ги прават родителите, пренесува порталот Klokanica.hr .

Избегнувате непријатни разговори
Во процесот на растење, сигурно ќе се најдете во ситуации кога на ред ќе дојдат непријатни разговори кои како родител мора да ги имате. Ако мислите дека со избегнување на разговор ќе го изолирате вашето дете од општеството и дека нема да добива информации за, на пример, се*с – се лажете.

Вашето дете може да ги научи вистинските ставови од вас и на тој начин да има поголеми шанси да донесе правилни одлуки. Исто така, не третирајте тинејџер како тој или таа сè уште да не живее во реалниот свет. Нивната реалност подеднакво ги оптоварува, па мора да имате разбирање за тоа.

Мислите дека треба да бидете пријател на детето Можеби сакате да бидете најдобриот пријател на вашето дете, но тој има свои врсници и му требате вие ​​како родител. На децата им требаат сигурни родители на кои можат да се потпрат. Една од сериозните и најчести грешки на сите родители е споредбата со браќата и сестрите. Секоја личност е индивидуална и различна од другите. Така се и децата.

Тие сакаат безусловна љубов од своите родители, па запомнете што го прави вашето дете посебно, наместо да го споредувате со браќата и сестрите. Децата не треба да се запишуваат во секоја активност што ја посакуваат, додека не наполнат возраст кога можат сами да одат на овие активности. После сите секојдневни обврски сте принудени да пазарувате со децата и кога ќе видите дека не внимаваат, им ветувате награда доколку се добри. Со тоа вие всушност им кажувате дека сте уморни и уморни од сè и им давате моќ и контрола.

За да избегнете такви ситуации и да бидете доследни на себе, најдете моменти за себе и „наполнете ги батериите“. Тогаш ќе имате сила во вакви ситуации, а децата ќе знаат дека ќе ги сносат последиците од лошото однесување.