Рокси го спаси целото семејство од труење со гас, не се откажа додека сопственикот не сфати за што се работи

Женката од мешано расно куче по име Рокси го спасила животот на целото нејзино семејство кога почувствувала како отровниот гас истекува јаглерод моноксид среде ноќ. Истрчала да ги предупреди, скокнала на креветот и залудно го разбудила сопственикот. „Сфатив дека нешто се случува со Рокси“, изјави сопственикот Бред Херберт. Таа вели дека кучето е со благ карактер, но таа вечер била многу активна.

„Таа само скокна од мојот кревет на подот и се врати во кревет“, рече тој. Бред веднаш се разбудил и слушнал аларм, но не забележал ништо необично: Штом дојдов при себе, го слушнав алармот, но не разбрав зошто си игра бидејќи немаше оган и чад. Скокнав од кревет. Токму кога го направив тоа, Рокси излезе во ходникот и ја изгреба вратата од собата на нејзиниот син за да види дали е добро – рекол Херберт и додал:

Во тие моменти сфатив дека реагирала на детекторот за јаглерод моноксид кој се запалил – го опишал текот на ситуацијата и како му посочила Рокси, а тој навреме разбрал за што се работи и за среќа успеал да спречи семејна трагедија.

Херберт ги собрал синот, таткото и Рокси пред куќата и повикал брза помош. Неколку минути подоцна, тој вели дека противпожарната служба пристигнала во неговата куќа. Откриено е дека истекувањето дошло од електричен и плински камин. Живи сме само поради нејзините постапки, бидејќи, сега разбрав, таа некако трепереше и навистина се грижеше дали ќе излеземе надвор. „Многу сум среќен што ја имам“, рекол Бред прегрнувајќи ја Рокси.

Херберт ги советува другите сопственици на куќи редовно да ги сервисираат своите камини и да купуваат работен детектор за јаглерод моноксид. Тој и неговото семејство имаа среќа бидејќи ја имаа Рокси.