РУСКИ ПСИХОЛОГ: САМО ЖЕНА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ МАЖОТ ИДЕАЛЕН ТАТКО И СОПРУГ, А ЕВЕ КАКО!

Рускиот психолог Михаил Лабковски отворено ги советува жените како од мажот да направат совршен сопруг и татко на своите деца. Сум сретнал неколку добри татковци во мојот живот и пракса. Мажите не се наменети да бидат добри татковци. За нив тоа е дури и малку неприродно. Тие се направени поинаку! Татковскиот инстинкт е мит. Во секој случај, тие не се раѓаат со тоа.

Татковците ги сакаат своите деца со социјална љубов: тие се приврзани за нив затоа што постојано им се пред очи, затоа што поминуваат време со нив. Дури и ако се принудени. Добриот татко е производ на добра стратегија. Не е тешко да се омажиш и да родиш дете – најтешко е од мажот да направиш добар сопруг и татко.

Пред да забремените, прво дознајте дали вашиот партнер е за деца и семејство и дали е подготвен за брак. Само во овој случај можете да се потпрете на него и да ја споделите одговорноста за децата со него. Ако мажот не е подготвен, се е за џабе. Потпрете се на себе и не сметајте на него – никогаш! На крајот на краиштата, се е до жената!

Ќе ве потсетам на советот на стариот доктор Б.Спок: „Кога ќе излезете од породилиштето, ставете го детето во рацете на сопругот и одете на маникир“. Дали сте исцрпени? Не е важно, свртете се и фокусирајте се на себе!“ Мислам дека разбирате што сакаше да каже познатиот педијатар со ова.

Често жените ги држат своите сопрузи подалеку од креветчето со зборовите: „Овде сè мора да биде стерилно!“ или „Не испуштај го бебето“ или кога бебето ќе се разбуди и ќе почне да плаче: „Ќе, јас сум единствениот што може да ја смири…“

И тогаш доаѓа мајката, бабата, сестрата, свекрвата и мажот не може да дојде до сопственото дете.

Така, меѓу таткото и детето се создава дистанца која води кон отуѓување. Се веруваше дека таткото не е корисен во возраста на детето од прва до трета година. Тоа значи дека му недостигало да биде успиено, гушкање, првите чекори, првото возење велосипед… А кога детето ќе наполни три-пет, моментот помина. Таткото никогаш повеќе не може да се поврзе со своето дете.

Често слушам од татковците: „Што да правам со бебето? Ниту зборува, ниту шета…“. Ќерката на Лав Толстој еднаш изјави дека познатиот писател зборувал со своите деца дури кога наполниле дваесет години! Твојот сопруг не е Толстој, на тебе е да го направиш добар сопруг!

Совети
Ако детето не спие – нормално е мажот кој ве сака да дојде кај бебето и да се обиде да го смири. Најважно е да не го спречите во тоа! Никогаш не ја отфрлајте укажаната помош, никогаш не одговарајте: „Можам сам! Вашиот сопруг мора активно да биде вклучен во грижата за детето. Откажете ја сета друга помош, но вклучете го и сопругот!

Капење – без разлика колку сте фит, тато мора да ви помогне да го капете вашето бебе. Шетање со бебето – едноставно кога тато ќе дојде од работа, дај му го бебето и кажи му: Сега подготвувам вечера, за два часа ќе те чекам дома. Едноставно кажано: пресоблекување, капење, заспивање на бебето, нишање, шетање на бебето – сето тоа може да се направи заедно или наизменично. Оставете го детето само со таткото! Едноставно измисли некоја обврска: морам итно да одам на стоматолог итн.

Нема ништо неодговорно и себично во тоа: запомнете – вие воспитувате дете, го спасувате вашето семејство и вашата заедничка иднина.

Изговори
Многу татковци денес пораснале без татко покрај себе. Некои татковци работеле, некои биле алкохоличари, некои не се интересирале за деца, а некои биле спречени по традиција… Денешниот татко не знае да биде татко поради тоа. Тој немаше добар модел. Сепак, доволно е само вежбање. Нека поминуваат што повеќе време со бебето и се ќе им се каже.

Некои татковци велат: „Заработувам, носам пари. Уште не можам да се грижам за децата!“ Тоа е глупост. Самите сакаа деца. Единствен начин вашето дете да не порасне во невротик со недостаток на внимание и комплекси е да ги има покрај себе и мама и тато.

Најлошо е кога татко ти ќе го претвориш во Баба Рога. На децата им се закануваат со него. А кога децата „дивеат“ мајката вели: „Сега ќе му се јавам на татко ти!“ И децата веднаш се смируваат. Тоа не е добро. Таткото и децата мора да имаат однос со љубов и разбирање, исто како што имаат децата и мајката. Таткото не смее да служи за заплашување на децата.

Уште една страшна работа кај татковците е – љубомората! Кога ќе се роди бебе, мајката посветува 100 проценти од своето внимание. Таткото кој е емотивно неразвиен и несигурен ќе се чувствува љубоморен. Жената не смее да ја занемари улогата на сопруга, но повторно мора да биде мајка 100 проценти од времето.

Тоа не е лесно и може да се постигне само кога има пријателски однос меѓу сопружниците. Тогаш останува на сопругот реално да ја погледне ситуацијата и да ја увиди својата грешка.

Совети за татковците
Не стапувајте во брак и не раѓајте бебе ако не се чувствувате подготвени. Во последниот случај, тие треба да имаат желба да имаат деца, дури и ако некогаш во иднина! Работете на себе: научете како да давате и примате љубов, научете да ги изразувате своите чувства.

Ако сакате да имате вистински и добри односи со вашите деца, не чекајте да наполнат 15 години. Избањајте ги, пресоблечете им се, нахранете им го телото и умот. Научете да си играте со вашите деца. Не ги воспитувајте децата да ги исполнуваат вашите очекувања. Не ги правете актери, пејачи, пилоти, економисти само затоа што тоа било ваш сон. Прифатете ги такви какви што се, а не како што сакате да бидат.

Само оние кои имаат или имале татко, а не татко, знаат колку е среќа!