Сакам на сите да им ја кажам вистината за мојот син со Даунов синдром, а таа не е она што многумина мислат

Една мајка во својата кратка објава ја кажа вистината за нејзиниот син со Даунов синдром што е во спротивност со она што многумина го мислат. „Страдањето“ е често збор што луѓето го поистоветуваат со Даунов синдром. Па, можам да посведочам дека зборот „страдање“ и Даунов синдром не припаѓаат заедно и дека се две посебни мисли. Ова е лице кое не страда.

Кога се објавува во јавност, на популарно место, дека луѓето боледуваат од Даунов синдром, тоа ми ја отежнува работата како мајка и ми дава уште повеќе работа. Гледате… мојата единствена цел во животот, кога станува збор за мојот син кој има Даунов синдром, е луѓето да ја видат вистината.

Она што мислите дека го знаете и слушате можеби не е точно. Кога дознав дека приближно 38% од луѓето всушност запознале лице со Даунов синдром, ме натера да размислувам. Повеќето луѓе ги имаат сите овие претпоставки и ставови, но тие навистина не сретнале некој кој е извор на тие ставови… како може луѓето да бидат толку пристрасни?

Ако некогаш го сретнете мојот син Ронин, првиот пат кога ќе го погледнете во очи, ќе видите дека тој воопшто НЕ страда. Ќе видите нешто што навистина не можете да го објасните. Неговата личност е неверојатна.

Неговата слика во речникот треба да биде до зборот за добрина; особина која многумина ја заборавиле. Тој ќе остави впечаток на твоето срце и кога нема да најдеш причина да се смееш, ќе најде за тебе. Тој има нешто што сите ние постојано го бараме; клучот за среќен живот“.