Свекрава ми дојде на вечера кај нас, а поради тоа што го направи ја избркав од мојот дом. Сопругот е сега лут на мене. Што мислите вие?

Односот меѓу свекрва и снаа е вечна тема која е секогаш актуелна. Всушност, отсекогаш било вистинска реткост односите во овој поглед да бидат хармонични, или барем точни. Некој секогаш сака некому да му го загорчи животот, а се чини дека тоа е почесто свекрвата. Така, една жена на Редит сподели колку била бесна кога нејзината свекрва дошла кај неа и кај нејзиниот сопруг на вечера, а потоа ја фрлила храната што ја подготвила во канта.

Како што напишала на Редит, тоа требало да биде лежерна семејна вечера, која ја подготвила непосредно пред доаѓањето на нејзината свекрва. Таа ја поздравила, се поздравила со неа и отишла набрзина да се истушира, а нејзиниот сопруг доцнел на работа, пренесува Мондо. Кога излегла од бањата, го затекнала тенџерето со вечерата празно, а свекрвата земала друг сад и почнала да го подготвува оброкот.

Мајката на нејзиниот сопруг и рекла дека сигурно заборавила да го исклучи шпоретот и дека вечерата изгорела, па отишла набрзина да подготви нешто. Меѓутоа, кога жената ја отворила кантата, видела дека храната воопшто не изгорела! „Ги изгубив нервите со неа затоа што ова не е прв, ниту втор, туку трет пат тоа да го направи. Можеби сега ќе ми кажете дека тоа е случајност, но не верувам.

Ѝ викав, и реков дека не требаше да ја допре мојата вечера затоа што потрошив време и труд за да ја направам, а потоа излажа зошто ја фрлила храната, а всушност едноставно не ѝ се допаѓа како јас готвам. Мојот сопруг влезе и ми рече да се смирам и дека „мама не мислеше ништо лошо“. Јас и реков веднаш да ја напушти мојата куќа“, објаснила жената.

По кратка расправија, свекрвата си заминала, а сопругот потоа збеснал на неа и ја обвинил дека ја исфрлила мајка му од дома „само затоа што подготвувала вечера“. Сепак, таа мисли дека тој не ја разбира поентата на сето тоа. Му кажав дека вечерата е веќе готова, но таа ја фрли а не беше ни изгорена што беше страшно бидејќи гладував“, заклучила оваа жена.

„Прво имаш проблем со сопругот, па дури потоа со свекрвата. Реши го прво со мажот ти, за да бидеш сплотена пред се да ескалира“, е еден од советите што ги добила од форумот

„Тоа не беше случајно, но твојата свекрва сакаше да ти покаже кој е главен. Време е сопругот да се разбуди. Случајно. Ова не беше само недоразбирање и ако некој овде е луд, тоа дефинитивно не си ти“, ѝ рекоа.