СВЕКРВА МИ Е МЛАДА, ТАА ИМА САМО 43 ГОДИНИ: Луѓе мои, тоа е посебен круг на пеколот!

Кога ќе им кажам на пријателите дека свекрва ми има само 43 години, сите ми велат – блазе си ти. Имам млада свекрва, Марина. Таа има само 43 години. Рано се омажи. Таа имаше само 18 години кога се роди мојот сопруг Раде, а една година подоцна и неговиот брат Адам.

Таа и мојот свекор имаат добар брак. Децата пораснаа во среќно семејство. Веднаш по средното училиште, Марина завршила курс по сметководство и почнала да работи во мала фирма. Денес таа е почитуван сметководител во добро друштво. Кога Раде имал десет години, татко му доживеал страшна сообраќајна несреќа. Марина остана сама со момчињата. Ги научила да бидат одговорни, независни, да завршат училиште и да бидат луѓе.

Кога биле доволно возрасни за средно училиште, Марина ги испратила да студираат во странство. Тие добија стипендија и таа не мораше да се грижи за нив. Барем не финансиски. Така се запознавме јас и Раде, и набрзо се венчавме. Марина реши да ни плати за свадбата и меден месец. После тоа, разговаравме со неа само еднаш месечно, за да размениме основни информации.

Помладиот брат на Раде живее со мајка му , но Марина не го финансира. Таа често вели: „ Нема да хранам стар коњ“. Неодамна добивме дете, ќерка . Свекрвата честиташе, донесе подарок во вид на пелени, детски хемикалии, кашички, облека… Не избаци сите и исчезна. Таа има свој живот.

Таа оди на планинарење за време на викендите, вози велосипед, скија во зима, на море е во лето …
Кога ја замолуваме да се грижи за нејзината внука, таа вели: „ И јас сама се грижев за своите деца“. Кога ја замолуваме да ни позајми пари за кирија, таа вели: „ Снајдете се сами, ни мене никој не ми помогна“.

Моите родители се во пензија, едвај врзуваат крај со крај. Не можам да им барам пари, но не можам ни да барам да го почуваат детето затоа што се болни. Додека ние сме измачени, Марина цвета. Таа неодамна ни рече: „ Да сакам бебе, ќе се омажам и ќе родам“.

Се разбира, понекогаш ни подарува, но тоа не е доволно. Неодамна имав силен грип и мојот сопруг ме негуваше со денови. Марина дојде и ја чуваше својата внука неколку дена. Штом виде дека сум подобро, ни замавна и рече: „ Сега продолжете сами!“

Тоа е мојата свекрва.