Свет без луѓе: Што би се случило ако луѓето исчезнат

Колку што ни кажува науката, Земјата постои околу 4,5 милијарди години, а луѓето ја нарекуваат свој дом само 200.000 години. Затоа, логично е да се тврди дека нашата планета постоела и еволуирала пред нас, а тоа ќе продолжи да го прави и кога нема луѓе. Ова би се случило доколку луѓето исчезнат според предвидувањата на експертите и научниците:

По неколку часа За да исчезнат луѓето, не би требало долго време за да се почувствува ефектот во светот. За само неколку часа би се случиле шокантни промени, а планетата каква што ја знаеме засекогаш би се променила. Бидејќи повеќето електрани ширум светот се напојуваат со фосилни горива произведени од луѓето кои управуваат со тие електрани, електричната енергија ширум светот ќе исчезне. Ова значи дека сите светла и машини кои се напојуваат од таа струја едноставно би биле исклучени. Светот би бил помрачен, оставајќи само онолку електрична енергија колку што се произведува од соларни панели и ветерници.

По неколку дена За 48 часа, без соодветно одржување, ветерниците и соларните панели би биле исклучени, па ќе немало струја. Домашните миленици би почнале да гладуваат и да умираат од дехидрација, бидејќи не се приспособени сами да преживеат. Би настрадал и добитокот на фармите. Железничките станици и целата подземна инфраструктура веројатно брзо би потонале, бидејќи пумпите што го спречуваат тоа ги управуваат луѓе.

По неколку недели Некои животински видови кои луѓето ги „дизајнирале“ како булдози и териери ќе исчезнат многу брзо по луѓето. Големите кучиња, благодарение на нивниот инстинкт за преживување, ќе почнат да формираат големи глутници и ќе почнат да ловат помали животни во потрага по храна. Сите припитомени животни би станале плен на веќе постоечките диви животни кои, без луѓето што ги избегнуваат, би почнале да ги напаѓаат и градовите. За неколку недели, многу животни затворени во зоолошките градини веројатно ќе можат да избегаат и наскоро ќе станат предатори како нивните предци.

По еден месец, водата што помага за ладење на многу нуклеарни централи ширум светот ќе испари, предизвикувајќи разорни нуклеарни експлозии. Милиони животни и растенија би умреле од радијација или рак предизвикан од овие експлозии. И канализациските системи кои се потпираат на човековото управување би престанале да работат, а по акумулацијата на прекумерни количини без регулација, целата содржина би се излеала во реките и езерата. Тоа би го убило најголемиот дел од дивиот свет во нив, уништувајќи цели екосистеми. Хемиската и гасната индустрија, исто така, ќе почнат да влијаат на животната средина бидејќи хемикалиите ќе се испуштаат во атмосферата, додека природниот гас ќе предизвика пожари кои ќе траат со денови.

По една година Ако луѓето исчезнат, по една година Земјата би почнала да се „самоизградува“, бидејќи нема да има кој да ја контролира или моделира. За среќа, планетата ќе може да се опорави од сите нуклеарни, хемиски и слични катастрофи прилично брзо. Сосема очекувано, сите материјали кои инаку би се рециклираат, како што се пластиката и електрониката, сега ќе се најдат во водотеците. Една година по исчезнувањето на луѓето, сателитите би почнале да паѓаат од небото, создавајќи спектакл кој би наликувал на метеорски дожд.

25 години подоцна Без луѓето и нивните мутации во гените на растенијата, тие ќе пораснат поголеми, но и полесно, при што некои видови ќе исчезнат, а оние поотпорните ќе доживеат огромна експанзија. Ќе бидат потребни околу две децении за вегетацијата да се врати во својата природна, првобитна состојба. Растенијата ќе ги заземат и градовите на некогаш популарните улици и улички кои сега ќе бидат покриени со трева, грмушки и дрвја. Со вегетацијата би дошле и животните кои зависат од неа како извор на храна. Така, градовите би биле преплавени со диви животни, а зградите и домовите би биле масовно руинирани без одржување. Градовите како Дубаи и Вегас би се вратиле во нивната природна состојба – така што целосно би биле покриени со пустински песок. Недостатокот на загадување предизвикано од луѓето исто така би почнал да се забележува, а видливоста драстично би се зголемила.

300 години подоцна Животните сега владеат со светот, а некогаш загрозените животни како слоновите целосно ќе се опорават од човечките активности што им се заканувале, како што е трговијата со слонова коска. Исто така, веројатно е дека егзотичните животни од зоолошките градини ќе се шират и размножуваат во околината, па нивната дистрибуција низ светот би била доста разновидна. Лавовите и слоновите кои некогаш ја сметале Африка за свој дом веројатно ќе ги бркаат Берлин, Париз и Њујорк. Големите челични конструкции како мостови, облакодери и слично ќе почнат да паѓаат поради корозивна корозија. Морскиот свет, исто така, ќе закрепне и ќе напредува неверојатно без луѓе, а светските мориња ќе се преплават со живот.

10.000 години подоцна Сите градови и секој можен потсетник за човековото постоење ќе ги нема, освен неколку камени градби кои го издржаа тестот на времето до ден-денес затоа што се создадени за вечноста. Се претпоставува дека само пирамидите, Кинескиот ѕид и споменикот на планината. Рашмор ќе биде единствениот доказ дека некогаш сме биле таму, но тешко дека некој може да помисли како некогаш сме владееле со светот. 50 милиони години Единственото нешто поврзано со луѓето што би преживеало

50 милиони години би било пластиката во фосилите што би можеле да ги збунат вонземјаните на иднината доколку се најдат на Земјата. На планетата ќе и бидат потребни уште 50 милиони години за да се ослободи од пластиката и последната трага од човечкото постоење. Погледнете го видеото: