Свештеникот пронашол паричник од 600 долари, а неговата сопруга добила „чудна“ идеја

Пасторот Џарид Вилсон и неговата сопруга пронајдоа паричник во кој имало 600 долари. Наместо да го предаде на „Изгубено и пронајдено“, неговата сопруга добила „чудна“ идеја. Замислете го ова: се упативте кон Кауфланд во неделата попладне и наидовте на паричник без идентификација, но со 600 долари во готовина. Што би направил ти?

Наједноставно е да се каже: „Очигледно е дека го враќаме паричникот“. Но, во денешното општество, неверојатно е што овој „очигледен“ одговор не е секогаш првото нешто што ми паѓа на ум. Тоа, се разбира, не е изненадувачки. Библијата вели дека ѓаволот доаѓа да краде, убива и уништува. Овој свет е способен да го прави токму тоа; да украде што не му припаѓа.

За среќа, постојат големи луѓе како Џерид Вилсон и неговата сопруга Џулијан, кои ја ценат чесноста и интегритетот. Свештеникот и неговата сопруга биле во продавницата Франклин Фармер во Френклин, Тенеси, каде што откриле паричник што некој го изгубил едно неделно попладне. Внатре имаше 600 долари и без идентификација. Како тоа да не значеше доволно анонимност, сите кредитни картички внатре не беа на англиски, туку на јапонски, пренесува Faithit .

„Првите мисли што ми паднаа на ум беа: „Ова е ужасно, некој, веројатно турист (поради кредитна картичка „патник“) шета низ Нешвил без пари. Мора да се обидеме да го најдеме“, изјави Џерид за Фејтвајр. „Јас и сопругата набрзо сфативме дека тие 600 долари можеле да бидат за нечија кирија, отплата на кредит, храна и многу други работи кои се потребни во животот. Тоа не е мала сума на пари, без разлика кој сте“.

И така започна авантурата. Тие знаеја дека најдоброто нешто што можат да направат е да бараат некој од јапонско потекло. Џерид детално го опиша редоследот на настаните на Фејсбук : „Џули рече: „Ова можеби звучи чудно, но ајде да го прашаме првиот човек што ќе го сретнеме, кој изгледа како Јапонец, дали може да ги прочита информациите од паричникот пред да го предаде паричникот на „изгубеното и пронајденото“. Се согласив и продолживме со нашата прошетка низ продавницата Фармерс“.

Динамичното дуо поминало покрај околните продавници и поминало одредено растојание пред да ја забележат својата прва група на потенцијални доверливи луѓе. Џерид и Џули ја објаснија ситуацијата и потоа прашаа дали на некој од нив недостасува паричник. „Тие објаснија дека навистина се Јапонци, но дека никој од нив не ги изгубил паричниците.

Џерид уште еднаш го отвори паричникот и овој пат најде име. „Дали некој од вас се вика Џин Јуманано?“, праша тој. После тоа, најстариот маж од групата трескавично извикал: „Да, да, да!“. Се испоставило дека дедото го изгубил паричникот, но никој од нив не го барал бидејќи никој од нив не сфатил дека е изгубен. „Џин беше во доцните осумдесетти години, едвај зборуваше англиски и дојде во Тенеси да ги посети роднините и да присуствува на настанот за цветање на црешите во Нешвил. Џин немаше поим дека го изгубил паричникот и требаше да се врати во Јапонија следниот ден. Ме погледна со солзи во очите и рече: „Немам зборови, немам зборови“, додека се гушкавме.

За Џулијан и Џерид Вилсон, ова искуство беше целосно од Бога
„Фактот што не само што ги најдовме, туку и тоа што тие се покажаа како првите луѓе што ги прашавме не воодушеви“, изјави Џерид за Faithwire. „Шлагот на тортата беше тоа што тие дури и не знаеја дека некој го изгубил паричникот и требаше да се вратат во Јапонија следниот ден. Тоа беше целосно Божјо дело“.

Неделните настани се толку прекрасен потсетник дека Бог секогаш нè гледа
Поради недоволното познавање на јапонскиот, парот не можеше да знае кога да погледне. Но, Библијата ни кажува дека Господ ги познава сите по име. Џерид наоѓа утеха во сознанието дека Бог го договорил враќањето на паричникот од почеток до крај. Тој рече дека сите ќе најдат изговор зошто да ги задржат парите, особено што немало знаци за идентификација. Но, за него „интегритетот и чесноста се секогаш најважни“.

„Тоа не ни припадна на нас. Имавме чувство во стомакот дека Бог ќе се погрижи паричникот да му го врати на сопственикот“. Бог направи токму тоа и сè во Неговото совршено и прекрасно време.