Свештеник е во конфликт со своите соседи бидејќи тропал по 200 пати на ден на камбаната

Дон Леонардо Гери, свештеник во црквата Света Марија во Коверчиано, со години е во конфликт со своите соседи бидејќи ѕвонел по 200 пати на ден од осум наутро до 21 часот, пишува весникот „Ил Кориере Фиорентино“. петок.

По неуспешната процедура за помирување, четиригодишна тужба, претставки и аудиометриски мерења, Регионалната агенција за заштита на животната средина во Тоскана (Арпат) одлучи да го казни свештеникот со 2.000 евра.

Отсега, свештеникот може да ѕвони само кога ги поканува луѓето на миса и молитва.

На барање на агенцијата „Франс прес“, свештеникот не сакал да ја коментира таа одлука