Себичен татко ја оставил својата посвоена ќерка покрај патот, а потоа ја гледал од ретровизорот како трча по колата

Родителите треба да се грижат за своите деца во сите ситуации. Тоа е една од најтешките, но и најубавите работи во целиот мој живот. За жал, не секој родител размислува исто. Некои деца се напуштени, запоставени, малтретирани. Ваквите лоши родители засекогаш ќе остават последици на своето дете.

Овој краток филм на Зофија Жсембери, „Подарок“, зборува за девојка која е посвоена во едно семејство. Поголемиот дел од животот го живеела со луѓе кои само привремено се грижеле за неа додека не најдат семејство кое ќе ја посвои. Таа конечно ја доби својата шанса.

Во новиот дом со себе ја понела само својата кукла. Кога првпат пристигна, сè беше одлично. За неа се грижеа новите родители и сестра. Играа и заедно излегоа надвор. Работите почнаа да се менуваат со текот на времето. Почнаа да ја запоставуваат. Не и обрнувале внимание кога се обидела да ги повика кај себе. Тие и викаа за секоја ситница.

Тато во еден момент ја однел на возење, застанале на сред пуст улица и излегле од колата. Се согласи да и каже нешто, не слушаме што, но гледаме дека не и се допаѓа. Ја зел нејзината кукла и ја фрлил колку што можел, а таа веднаш потрчала по неа. Тато влезе во автомобилот и замина без неа.

Кога се погледнал во ретровизорот, наместо девојка, видел напуштено куче со кукла. Пораката на оваа приказна е дека вие одговорно посвојувате животни и се грижите за нив како да се ваши деца, бидејќи вие сте се што имаат во животот.