Себична жена, нема да бидеш тука кога детето ќе ти тргни во школо – Ја обвинуваат оваа мајка затоа што родила во 7мата деценија

Една жена предизвика жестока дебата на Форумот на родители на Мамснет, откако рече дека одлуката да има дете во нејзините шеесетти е себичен потег. Таа ги сподели своите размислувања во форма на приказна за сопственичката на галеријата Serpentine Ladies, Џулија Пејтон Џонс, која се породи на 64-годишна возраст.

„Кога нејзината ќерка ќе има 16 години, таа ќе има 80 години. Големи се шансите дека ќе биде мртва додека нејзиното дете ќе наполни 30 години. Може да умре пред детето да наполни 25 години. Тоа е многу себично“, напиша таа. Поранешната шефица на галеријата „Serpentine Day“, Јулија, ја доби ќерката Пиа во 2017 година, кога имаше 64 години. Тој сега има 68 години, а неговата ќерка четири.

Повеќето луѓе го поддржаа критичарот, изјавувајќи дека тоа е себична одлука и за жените и за мажите.„Само затоа што можеш да родиш не значи дека треба. Во право си“, рече едно лице. „Мислам дека не е фер кон детето поради големиот генерациски јаз. Се зависи од тоа колку жената е спремна. На детето сигурно ќе му биде тешко со врсниците“, додава друг.

„Всушност, многу е полошо да се има дете во сиромаштија, без разлика на возраста“, „Некои луѓе одлучуваат да станат родители во многу полоши околности, што е неразумно“, велат тие. Иако ова е екстремен пример, некои корисници на форумот велат дека луѓето кои се одлучуваат за доцно родителство често се оние кои навистина сакаат дете и можат да обезбедат стабилен и привилегиран живот.

„Повеќе ме загрижуваат тинејџерите кои раѓаат“, „За родителство ќе размислуваат само богатите по 60-тата година“, „Тоа дете е сакано, негувано и посакувано“. Дали беше себична? Можеби. Дали тоа повеќе ќе влијае на детето отколку на отровните родители? Не“, „Не знам, не мислам дека едноставно немате доволно енергија во тие години, како што имате во дваесетите или триесеттите“, се некои од другите коментари