Седум пријатели купиле вила во која планираат заедно да ја поминат староста

Се започна како шега кога во 2008 година, седум најдобри пријатели од Кина се договорија да остареат заедно во нивната куќа од соништата во која ќе се преселат кога ќе се пензионираат, но кога се укажа можност да купат недовршена вила, не мислам многу на тоа.

Тие вложија вкупно 500.000 евра за доизградба и украсување на вилата од 700 квадратни метри на место недалеку од кинескиот град Гуангжу, а таа сега е подготвена за вселување. Трикатната куќа сега има стаклени прозорци од подот до таванот, прозрачна веранда за пиење чај, огромна отворена кујна и базен, пишува Daily Mail. На приземјето има модерен простор за живеење, а на горните катови има седум соби.

„Почна како шега кога се договоривме на 60 години да почнеме да живееме заедно. Денеска имаме куќа во која готвиме, организираме скари, пееме, купуваме храна во блиското село“, рекла една од жените кои се запознале пред 20 години на заедничка работа, а во меѓувреме станале најдобри пријателки.

Склучиле и пакт според кој секој мора да научи вештина што ќе им ја направи староста попријатна. Значи, некој мора да научи добро да готви, друг да свири музика, третиот да одгледува растенија…

„Сите ние сме индивидуално независни, но можеме да се потпреме еден на друг. Сега сме во триесеттите години, но за десет години нашите деца ќе пораснат и тогаш ќе можеме да живееме заедно“, изјави Џин Ду, еден од нашите пријатели.