Секоја мајка која спие со своето бебе треба да го прочита ова

Секоја мајка која спие со своето бебе мисли дека и е добро. Сепак, оваа мајка предупредува на опасноста поради која нејзиното бебе починало. Им беше кажано дека тоа е природно. Во тоа се увериле роднини, пријатели и непознати на социјалните мрежи. Им кажале за 7 правила – во ред е да спиете со вашето бебе ако: мајката дои, не пуши, не зема лекови, не е под дејство на алкохол, не е дебела, има цврст душек, не е премногу уморна.

Има многу неизвесни променливи. Сè е толку неизвесно што вашето бебе може да умре ако и најмалата работа тргне наопаку. Им кажале дека е сурово да го остават своето бебе „само во ладна лулка да плаче“. Им беше кажано дека спиењето со бебето во други држави е сосема добро. Им беше кажано и лагата дека бебињата ќе ја избегнат ненадејната смрт што понекогаш се случува затоа што ќе го имитираат дишењето на нивната мајка. Им било кажано дека всушност е опасно да не се спие со бебето бидејќи уморна мајка која ќе стане да го нахрани своето бебе може да заспие на опасно место.

Повеќето луѓе главно лажат кога лекарите прашуваат дали бебето спие само, со тоа непријатно чувство во срцето, плашејќи се дека лекарите ќе го разоткријат. Некои се дури и доволно смели да се смеат на објавување предупредувања на социјалните мрежи против спиење со своето бебе. „Не ме обвинувајте за мојот избор на моето дете“, велат тие, додека ги срамат мајките што спијат со своите бебиња. Некои имаат толку многу образ да и кажат на ужалената мајка дека тоа сигурно било „вакцина“. Но, повеќето мајки не знаат за гушење поради душекот кој е тежок според сите стандарди за возрасни, но не и за новороденче.

Повеќето мајки не слушнале дека нивното дете може да се задуши под градите. Повеќето мајки нема да ја разгледаат можноста дека една ноќ некоја променлива ќе падне, а тоа ќе го превидат бидејќи бебето не сака да спие на друго место. Можеби ќе го превидат затоа што е „само една ноќ“, а тоа не е ништо. Повеќето мајки не мислат дека за време на спиењето ќе бидат возрасна несвесна личност која тежи многу повеќе од бебето и дека бебето се гуши во тишина. Повеќето од нив не мислат дека бебето е беспомошно да излезе од опасна ситуација. Таа мама, тато или друго дете што спие со нив може да се заврти или да стави дел од телото на бебето. Дека перницата или ќебето ќе се движат по лицето на бебето.

Знаеш како го знам сето ова? Затоа што ЈАС БЕВ таа мајка. Имав семејна ситуација тој ден. Две од моите деца беа повредени – по ноќта кога пиев. Бев во собата за итни случаи, а подоцна и во болница, речиси 24 часа. Не мислев дека едно или две шишиња од формулата ќе влијаат на тоа колку цврсто ќе спие моето бебе. Таа вечер веќе потпишав дека нема да спијам со моето бебе (болницата ми даде упатства) иако лажев каде веќе спие моето бебе. Утре си реков. Утре ќе ја извадам облеката од страничната соба за бебето да спие таму. Бев исцрпена. Само една ноќ, нема да има ништо. Легнав, го ставив бебето на градите и заспав. Кога се разбудив, имаше крв на мојата кошула и на носот на бебето. Ме фати паника, се сетив на приказната дека бебешките капилари во носот пукнале кога се задушуваат. Не јас. Не моето бебе. Не може да биде. Ќе се разбуди и ќе и сменам пелена.

Тоа не е. Таа беше целосно опуштена и безживотна. Се сеќавам дека почнав да викам. Мојот сопруг упадна во собата и му го покажав бебето. Се сеќавам на неговите извици: „ЕВА ЗОШТО НЕ МОЖЕШ ДА СПИЕШ СО ДЕЦА. СЕГА, СЛУЖБАТА ЌЕ НИ ГИ ОДНЕСЕ И ДРУГИТЕ ДЕЦА“.

Се сеќавам дека го зедов мобилниот телефон на мајка му, повикав брза помош, обидувајќи се да го оживеам бебето. Се сеќавам дека дојде брза помош и ја однесоа во болница. Се сеќавам дека ме пренесоа во полиција, ми ја земаа маицата како доказ и ми дадоа нова. Се сеќавам дека плачев додека не ми отечеа очите и не ме болеше главата. Се сеќавам дека прашав дали ќе ме уапсат. Се сеќавам дека ми кажаа дека бебето не преживеало. Се сеќавам, иако низ маглата.

Не размислував за опасностите, иако бев предупредена, иако лекарите и медицинските сестри се обидуваа да ми ги објаснат опасностите од заедничкото спиење, иако речиси секоја вечер се расправав за тоа со сопругот. Тој повеќе не е мој сопруг. Моите други две деца беа посвоени во друго семејство. Затоа, ја прашувам секоја мајка што го чита ова и спие со своето бебе, има намера да го стори тоа или се двоуми – дали навистина сакате да ја ризикувате таа мала променлива што значи смрт на вашето дете – променлива што не можете да ја контролирате бидејќи ќе спиете? Дали навистина мислите дека ќе бидете исклучок? Дали сте навистина добро со доживотната вина што ќе ја носите во себе? Посакувам да не искористив шанса. Само да слушав. Те молам слушај